Srbija korak bliže Mundijalu

BEOGRAD, 10. juna 2009. (Beta) - Fudbalska reprezentacija Srbije pobedila je u Toršavnu selekciju Farskih Ostrva sa 2:0 i učvrstila se na liderskoj poziciji na tabeli Sedme Grupe evropske zone kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2010. godine.

Prvi gol za Srbiju postigao je Milan Jovanović u 44. minutu. Konačan rezultat postavio je Neven Subotić u 62. minutu svojim prvim golom u reprezentativnom dresu.

Srbija posle sedam utakmica u kvalifikacijama ima 18 bodova, dok je drugoplasirana Francuska sa dva meča manje sakupila 10. Trećeplasirana Litvanija je na sedam utakmica osvojila devet bodova, a Austrija i Rumunija na šest mečeva po sedam.

"Orlovi" će sledeću utakmicu igrati 9. septembra sa Francuskom u Beogradu gde će 10. oktobra ugostiti i Rumuniju. Poslednju utakmicu kvalifikacija igraće 14. oktobra u Litvaniji.

Selektor Radomir Antić, zbog povreda i žutih kartona, na teren je poslao ekipu bez Nemanje Vidića, Dejana Stankovića i Boška Jankovića.

Prvu priliku na utakmici imali su domaći igrači u petom minutu, kada je Loken prošao po levoj strani i uposlio Olsena, koji je sa desetak metara šutirao preko gola.

Samo minut kasnije Srbije je uzvratila, kada je Kolarov centrirao sa desne strane, a Žigić glavom sa nekoliko metara pogodio prečku.

U 20. minutu golman Farana odbranio je udarac Pantelića sa 12 metara, a zatim je Davidsen izblokirao šut Krasića. Novu šansu za vođstvo Srbija je propustila u 27. minutu, kada je ponovo Krasić šutirao preko gola.

Domaćin je u 32. minutu mogao da dođe do gola, kada je Davidsen izašao sam ispred Stojkovića, ali je golman Srbije odlično intervenisao.

U 41. minutu i Samuelson je mogao da savlada Stojkovića, ali je umesto šuta odlučio da centrira sa desne strane, što se ispostavilo kao pogrešna odluka.

Sledeći napad mogao je Srbiji da donese prednost, ali je Mikelsen odbranio pokušaj Žigića sa ivice šesnaesterca.

"Orlovi" su do vođstva, ipak, došli u 44. minutu - Kolarov je centrirao po zemlji, lopta je došla do Pantelića čiji šut je izblokiran, a potom je Jovanović iz drugog pokušaja savladao Mikelsena.

U drugom poluvremenu bilo je manje uzbuđenja, ali je Srbija uspela da postigne drugi gol i osigura pobedu.

Prvu priliku u ovom delu utakmice imali su Farani u 55. minutu, kada je Olsen neometano šutirao sa 16 metara, ali je njegov šut završio pored leve stative Stojkovićevog gola.

"Orlovi" su pobedu potvrdili u 62. minutu, posle lepe i jednostavne akcije Milijaša i Subotića.

Kapiten Crvene zvezde centrirao je sa leve strane, a Subotić je glavom sa više od deset metara pogodio levi ugao gola Mikelsena.

Poslednju pravu šansu za gol na utakmici selekcija Srbije imala je u 72. minutu, ali je Mikelsen odbranio udarac Ivanovića, a zatim i rezerviste Lazovića.

Stadion: Torsvolur u Toršavnu Gledalaca: 2.000 Sudije: Levi, Ramili i Šimon (Izrael) Žuti kartoni: Milijaš, Danijelsen

Srbija: Stojković, Ivanović, Luković, Kolarov, Subotić, Kuzmanović, Milijaš, Krasić (Kačar 83'), Jovanović (Sulejmani 77'), Pantelić (Lazović 65'), Žigić.

Farska Ostrva: Mikelsen, Naes, Davidsen, Bo, Gregersen, Danijelsen, Benjamisen, Olsen (Petersen 78'), Lokin, Holst, Samuelson (Jakobsen 68').

Grupa sedam:

Farska Ostrva - Srbija 0:2

1.Srbija 7 6 0 1 15:5 18
2.Francuska 5 3 1 1 7:6 10
3.Litvanija 7 3 0 4 6:6 9
4.Austrija 6 2 1 3 7:9 7
5.Rumunija 6 2 1 3 7:10 7
6.Farska Ostrva 5 0 1 4 1:7 1

Pogledajte još