Banatski paori protestuju ispred Vlade Srbije zbog cene pšenice

Svih 25 udruženja paora, članova Asocijacije "Banatski paori" okupiće se danas ispred sedišta Vlade i svoje nezadovoljstvo izraziti prosipanjem žita. Organizatori protesta su već ispred vlade i očekuju dolazak još poljoprivrednika, koji su na putu iz Pančeva. Oni će, pošto se okupe, predati svoje zahteve Vladi.

Član Upravnog odbora "Banatskih paora" Miroslav Grubanov ocenio je u izjavi Tanjugu da je srpska poljoprivreda u jako teškom stanju i da država ne vodi dovoljno računa o poljoprivrednicima.

Grubanov je rekao da paori traže da se odmah isplate subvencije kao i da "drugu turu" nafte, koju paori sada treba da kupe po ceni od 150 dinara po litru, plate odmah 100 dinara, a ne kao do sada da odmah plate 150 dinara, pa da im država vrati 50 dinara. On je naveo da paori, takođe, traže da država reaguje da se suncokret, soja i ostale jesenje kulture ne bi otkupljivali "budzašto", odnosno ispod cene proizvodnje.

"Novi zakon o subvencijama doneo je to da i pravna lica mogu da dobiju subvencije, zbog čega izgleda nema dovoljno novca za sve. Zato sada kasne subvencije, a upozoravali smo državu da će se to dogoditi, ali ona nije imala sluha", rekao je Grubanov.

On je rekao da nije normalno da jedan kilogram žita košta prilikom otkupa 16 dinara, a da se jedna kifla prodaje za 25 dinara.

Grubanov je istakao da se u drugim zemljama vodi mnogo više računa o poljoprivredi i naveo primer da je Makedonija donela zakon da, ako neko želi da uveze kilogram žita, mora da kupi tri kilograma domaćeg i postavio pitanje zašto Srbija to ne uradi.

Izvor: blic

Pogledajte još