EU popularnija od NATO

BEOGRAD, 11. jun 2009. (FoNet) - Ulazak Srbije u Evropsku uniju podržava osamdeset odsto mladih dok je za pristupanje NATO upola manje ispitanih (39 odsto), pokazuje istraživanje agencije Medijum galup i Atlantskog saveta Srbije.

Među onima koji su rekli "da" ulasku EU najveći broj je sa višim obrazovanjem.

Među 18 odsto onih koji nisu za ulazak u EU najveći broj su mladi iz beogradskih opština.

Taj deo beogradske populacije takođe rekao je "ne" i učlanjenju Srbije u NATO, a slične stavove njima imaju i mladi iz seoskih sredina i oni sa nižim prihodima.

Protivnika ulasku u NATO je, prema ovom istraživanju, 56 odsto.

Kao razlog zašto bi Srbija trebalo da pristupi NATO, 48 odsto ispitanika, starosti između 18 i 26 godina, navelo je da je to uslov za ulazak u EU, a kao argument su pomenuti i politička stabilnost i bezbednost, piše "Politika".

Najveći broj mladih protivnika NATO (77 odsto) kao razlog za taj stav navodi bombardovanje Srbije, 40 odsto svoj stav pravda "nerešenim pitanjem Kosova", a isti procenat "pritiscima i uslovljavanjima Zapada".

Predsednica Beogradskog fonda za političku izuzetnost, Sonja Liht, smatra da je ohrabrujuća činjenica što veliki procenat mladih smatra da Srbija treba da uđe u EU jer to "potvrđuje da mladi znaju kako i gde žele da žive".

Ona smatra da 39 odsto, koliko je bilo za ulazak u NATO, nije mali procenat, ako se ima u vidu da je vođena produžena kampanja protiv ovog saveza.

"Ne treba zaboraviti da je pre deset godina NATO bombardovao ovu zemlju. Međutim, 39 odsto je značajan procenat mladih ljudi koji razumeju da je, bez obzira na vrlo tešku prošlost, ovoj zemlji potrebno da bude deo evroatlantskih integracija da bi mogla da obezbedi sopstvenu stabilnost i bezbednost."

Verujem, rekla je ona, da će taj procenat vremenom da raste jer mladi ljudi, između ostalog, ne žele da Srbija ostane izolovano ostrvo.

Pogledajte još