Brisel: Izbori na KiM tema nastavka tehničkog dijaloga

Jedna od glavnih tema biće pripreme za lokalne izbore na KiM zakazane za 3. novembar.

Kako je ranije najavio šef tima za primenu briselskog sporazuma Veljko Odalović, dve delegacije razgovaraće o detaljima i problemima koje Priština u ovom trenutku čini, a za koje se nada da će biti prevaziđeni u direktnom dijalogu sa predstavnicima OEBS i Prištine.

O lokalnim izborima na KIM su 24. jula razgovarali i premijer Srbije Ivica Dačić i kosovski premijer Hašim Tači, kada je potvrđeno da će Srbi moći da glasaju sa postojećim dokumentima, a ne onim koje izdaje Priština i da će pravo glasa imati i interno raseljena lica i rođeni na KiM.

Dogovoreno je i da se obezbedi mesto za učešce predstavnika srpske liste u Centralnoj izbornoj komisiji i drugim izbornim telima, a još jednom je potvrđena uloga koju će OEBS imati u organizaciji, sprovođenju, nadgledanju izbora i verifikaciji rezultata.

Rok za registraciju stranaka i incijativa za izbore, koji se održavaju 3. novembra, je septembar, a Beograd i kosovski Srbi uskoro bi morali da donesu konačnu odluku o tome kako će Srbi izaći na te izbore.

Stav srpskog državnog vrha je da Srbi sa severa KiM treba da izađu na izbore jedinstveno jer bi se time osnažila buduća zajednica srpskih opština i sprečila mogućnost uticaja Prištine.

Izvor: kurir

Pogledajte još