Izlazak URS iz Vlade Srbije: Da li se menja i vlast na lokalnom nivou?

To da li će vladajuću većinu u Nišu i od jeseni činiti naprednjaci i Ujednjeni regioni, biće definitivno poznato do 10. avgusta, mada prvi čovek Niša Zoran Perišić već kaže da se pravila buduće zajedničke igre moraju menjati. Ipak, ostale gradske vlasti koje čini URS sa socijalistima i naprednjacima u 50 opština bar za sada su stabilne.

"Nije sporan nastavak saradnje sa URS-om, ali mora da se redefiniše na koji način pod kojim uslovima. Ako je potrebno i uz reviziju koalicionog sporazuma, ali ja jednostavno nisam spreman da trpim ničije uvrede, ničije šamare i ničije objašnjenje da ja ne valjam", kaže Perišić.

Ipak, on dodaje da "revizija koalicionog sproazima ne znači da izgovaram da če se sada praviti gradska vlast bez regiona ili bez SPS ili bez DSS-a".

U Kragujevcu je drugačija slika. Gradsku vlast čine URS i socijalisti, dok su naprednjaci opozicija. Nove političke okolnosti neće se, kažu, odraziti na rad lokalne vlasti.

"Za sada je prioritet formiranje ove nove rekonstruisane Vlade. Tamo gde je stabilna većina po opštinama, mislim da nikakvih turbulencija neće biti. Vi znate da u Kragujevcu većinu čini 57 odbornika od 87 pa i sama matematika govori da je to stabilna vlast", kaže član Gradskog odbora SPS Zoran Prokić.

Ni u URS-u ne očekuju "rekonstrukciju" lokala.

"Ne očekujem da dešavanja na republičkom nivou ni na koji način utiču na političku stabilnost u Kragujevcu. Ovo je bio jedan od prvih gradova koji je odmah po okončanju lokalnih izbora pokazao političku zrelost i formirao i svoju skupštinu i političku većinu bez obzira na republičku vladu", kaže Slavica Saveljić iz URS-a.

Velike turbulencije i odlazak URS-a iz vlasti na lokalu ne očekuju ni u CESID-u. URS-ova prednost je kažu i što ima veći potencijal na lokalu nego na republičkom nivou.

"To je sada samo pitanje jedne političke taktike, da li će se ići od strane URS-a u tu jednu konfrontaciju sa čitavim blokom vladajucih stranaka ili će prosto oni pokušati da na republickom nivou grade jednu politiku, a da lokal ostaje onakav kakav jeste u ovom trenutku. To je meni u ovom trenutku izgleda kao realniji scenario da će pokušati da grade tu konfronatciju na republickom nivou, a na lokalu će gledati da ostanu na istim pozicijama", kaže Đorđe Vuković iz CeSID-a.

To međutim ne znači da neće biti i pojedinačnih prelazaka odbornika iz URS-a u SNS. Tako je i pre izlaska regiona iz vlasti izašlo nekoliko odbornika u opštini Bor prešli iz URS-a u Srpsku naprednu stranku.

Izvor: b92

Pogledajte još