Deca u Veterniku ipak kopala otpad! (VIDEO)

Podsetimo, Dejan Nestorović iz nevladine organizacije "Sigurne pozicije", koji je nedavno posetio štićenike doma u Veterniku kod Novog Sada, rekao je su deca bila primorana da otkopavaju medicinski otpad, da su zastrašivana i da je na njih vršen pritisak da ćute o ovom događaju.

Novosadskoj policiji slučaj je prijavljen tek 1. avgusta ove godine iako se navodno dogodio 2011. Prema rečima korisnika Doma koji nam je ustupio video snimak, samo je vrh ledenog brega ophođenja vaspitača prema deci.

"Zapravo, meni je proradio revolt, pa sam objavio snimak. Ja sam se više puta obraćao direktoru i apelovao na njega da njegov kolega vrši zlostavljanje po instituciji", kaže on za B92.

Direktor Doma za decu ometenu u razvoju u Veterniku Zoran Arbutina demantuje njegove tvrdnje, iako priznaje da su lekovi zakopani u dvorištu. Za video snimak otkopavanja otpada pak tvrdi da se to desilo pre više od 10 godina. Na pitanje da li je zaista bezbedno da štićenici iskopavaju lekove, pa makar i uz nadzor vaspitača, direktor Arbutina odgovara:

"Ne postoji govor o nebezbednosti dece zbog toga što se to desilo u momentu kada su vaspitači koji su radili kao dežurni radnici ipak poveli računa da pomere sve korisnike koji su mogli da se inficiraju.To je, doduše, nešto što je bila nadležnost zdravstvene službe."

Dejan Nestorović iz nevladine organizacije "Sigurna pozicija", kojoj se obratilo nekoliko korisnika doma, kaže da je na decu vršen pritisak da ćute o ovom događaju. "Apsolutno mislim da jeste bilo opasnosti po decu u Domu prilikom kopanja. Bojim se da će ta deca imati problema tek sada kada je ovo obelodanjeno, treba ih zaštititi", smatra on.

S druge strane, u kancelariji pokrajinskog ombudsmana su oprezni - kažu da su primili nekoliko predstavki korisnika doma u Vererniku, ali da se one nisu odnosile na iskopavanje medicinskog otpada.

"Mi ćemo ispitati ovaj slučaj od institucije koja brine o deci, tražićemo odgovore. Videli smo snimak koji postoji, naravno da je on uznemiravajući, cela javnost je uznemirena. Kao institucija, brinemo o bezbednosti dece, a ovde su potencijalno ugroženi život i zdravlje korisnika, a to su deca"
, kazala je Marija Kordić, zamenica pokrajinskog ombudsmana za prava deteta.

U novosadskoj policiji su potvrdili za B92 da su slučaj prosledili Tužilaštvu, od kojeg se uskoro očekuje odgovor.



B92

Pogledajte još