Seljačka buna se nastavlja

ZAGREB, 11. jun 2009. (FoNet) - Pobuna hrvatskih seljaka, koji su traktorima na kratko blokirali neke ulice u Zagrebu, ostala je bez rezultata, ali potomci Matije Gupca je nastavljaju.
Sinoć su propali tročasovni pregovori između udruženja seljaka i ministarstva poljoprivrede, na kojima su seljaci tražili veće otkupne cene mleka i pšenice te na vreme isplaćivanje državnih stimulansa.

Seljaci sada najavljuju da će ispred zgrade ministarstva probdeti sve dok im se ne obrati premijer Ivo Sanader. Premijer zasad ćuti, a vladin portparol Zlatko Mehun poručuje da od toga nema ništa, je isključivo nadležno je ministarstvo poljoprivrede...

Nakon propalih pregovora, obe grupacije seljaka, i oni koji su bili za pregovore s ministarstvom i oni koji su bili protiv, odlučile su da do daljnjeg ostanu u Zagrebu. Dugotrajni a neuspeli pregovori još više su raspalili seljake.

Državni sekretar Krešimir Kuterovac, koji je vodio pregovore sa seljacima, potvrđuje da su pregovori ostali bez rezultata i tvrdi da zahtevi seljaka ministarstvu "nisu jasni" odnosno da "ono što oni traže nije realno".

"Svega 200 traktora, kojima se vrši pritisak na ministarstvo, uopće me ne impresionira, a zbog razjedinjenosti samih seljaka teško je pregovarati. Mi ne bježimo od razgovora, ali problemi se rješavaju za stolom, a ne na ulici", rekao je Kuterovac.

Seljaci, međutim, tvrde da će danas u Zagreb stići još najmanje 800 traktora. Ministarstvo ih je "na daljnji razgovor" pozvalo u ponedeljak.

Seljaci su ispred zgrade ministarstva poljoprivrede prosuli 60 litara mleka da bi pokazali da se po sadašnjoj ceni ne isplati proizvoditi ga. Oni traže da cena mleka bude 3,85 kuna po litri, a ne kao sada od 1,5 do 2 kune, jer su bankarske kredite dobijali po toj ceni i "ljudi ne znaju koliko majki već plače što su seljaci ostali bez ičega".

Pogledajte još