U Srbiji dnevno bukne do 150 požara

Prema njegovim rečima, u Srbiji svakoga dana ima mnogo požara na otvorenom i za sada nema potrebe za dodatnim angažovanjem ruske avio flote za gašenje vatre. Ali, kako dodaje, od Ministarstva za vanredne situacije Rusije stiglo je obaveštenje da oni imaju odluku tamošnjih zvaničnika da se u slučaju potrebe u Srbiju upute dodatni avioni.

"Imamo nekoliko požara na otvorenom. Evo sada u okolini borskog jezera, koji gase vatrogasci iz Bora i Zaječara. Imali smo pre neki dan požar u okolini Petrovog sela u nacionalnom parku Đerdap, gde je gorelo 20, 30 hektara. Pre toga smo imali i na Mokroj Gori. Svaki dan imamo požare. Dnevno bude oko 100, 150 požara što je veoma veoma mnogo. Koliko smo obavešteni od Ministarstva za vanredne situacije Ruske Federacije oni imaju odluku ruske vlade da se u slučaju potrebe upute dodatni vazduhoplovi u Srbiju"
, kazao je Babić.

"Mi stalno pratimo stanje i videćemo ako se pojavi potreba da uputimo dodatni zahtev za dodatni vazduhoplov", dodao je on.

Požari i oko nas

Nepovoljni vremenski uslovi, visoke temperature i vetar, uticali su na širenje požara u opštini Jablanica u Bosni i Hercegovini. Vatra se tokom jučerašnjeg dana približila stambenim objektima na svega nekoliko stotina metara.

Teren je vrlo nepristupačan, a lokalni zvaničnici upozoravaju da je potrebno hitno angažovanje kanadera iz drugih zemalja, kao i da nije dovoljna samo jedna letelica koja gasi požar iz vazduha.

Požari koji su buknuli nedaleko od Atine, u blizini aerodroma u Solunu i centralnom delu Grčke, sinoć su lokalizovani - povređenih nema, a za sada nema izveštaja o materijalnoj šteti. Gašenje otežava jak vetar. U požaru je oštećeno šest kuća, dok je više desetina ljudi evakuisano ranije u toku dana iz mera predostrožnosti.

Izvor: B92

Pogledajte još