Jemen: Hitna evakuacija Amerikanaca

Kako je saopštio Stejt department, u pitanju je "ekstremno visok stepen rizika" i zemlju bi trebalo da napuste svi građani SAD, osim "najkritičnijeg osoblja".

Inače, ustanove američke administracije u stranim zemljama evakuišu se samo kada ne postoji alternativa. Onima koji ne žele da napuste Jemen, preporučeno je da maksimalno ograniče kretanje.

Na snazi je i posebna preporuka da se ne putuje u Jemen, kao i ranije izdata globalna preporuka Stejt departmenta za američke državljane da ne putuju u "rizične" zemlje do kraja avgusta.

Kako je objavio "Njujork tajms", obaveštajci SAD su presreli naredbu vođe Al Kaide al-Zavahrija svojim borcima da izvedu napad u Jemenu.

Zbog opasnosti od napada, ambasade u Jemenu su zatvorili i Francuska, Nemačka i Velika Britanija.

Podsetimo, vlasti SAD su zbog pretnji Al Kaide odlučile da zatvore ambasade u većini zemalja Bliskog istoka sve do 10. avgusta.

Do sledeće subote će biti zatvorena predstavništva u Abu Dabiju, Amanu, Kairu, Rijadu, Džedi, Dohi, Kuvajtu, Manami, Muskati, Sani, Tripoliju, Antanarivu, Budžumburi, Džibutiju, Kartumu, Kigali i Port Luisu.

Izvor: B92

Pogledajte još