Nastavak razgovora timova u Briselu

Jedna od glavnih tema su pripreme za lokalne izbore na Kosovu i Metohiji zakazane za 3. novembar.

Dve delegacije razgovaraju trenutnim problemima u realizaciji izbora i načinima kakao da se oni prevaziđu u direktnom dijalogu sa predstavnicima OEBS-a i Prištine. Delegacije će danas razgovarati i o ostvarivanju sporazuma o integrisanom upravljanju granicom.

Prema pisanju dnevnika Tribuna, delegacija Kosova saglasila se sa predlogom da OEBS dobije dodatna ovlašćenja za lokalne izbore 3. novembra i organizuje prikupljanje glasačkih listića Srba van Kosova.

Ta misija je preuzela na sebe i organizovanje izbora na teritoriji Srbije, odnosno da brine o glasanju kosovskih Srba koji žive u Srbiji.

Dnevnik je objavio da su se obe strane saglasile da OEBS u Srbiji otvori poseban centar u kojem će se prikupljati glasački listići kosovskih Srba koji glasaju na teritoriji Srbije. Takav dogovor se obrazlaže činjenicom da kosovska i srpska pošta ne sarađuju.

Novu ulogu OEBS-a je za dnevnik potvrdila i predsednica Centralne izborne komisije Valjdete Daka, koja je član kosovske delegacije u razgovorima o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.

Pogledajte još