Šta će doneti najavljeno obeležavanje goriva u Srbiji?

"Obeležavanjem goriva država će obezbediti povećanje priliva u budžet od njegovog prometa, a energetske kompanije koje su članovi UNKS-a, imaće manje problema sa nelojalnom konkurencijom", rekao je agenciji Beta sekretar UNKS-a Tomislav Mićović.

Ministarstvo energetike najavilo je u ponedeljak da će u decembru u Srbiji početi obavezno obeležavanje goriva posebnim supstancama koje će predstavljati svojevrsne akcizne markice, što će sprečiti prodaju goriva na crno i budžetu uštedeti, kako je procenjeno, od 50 do 100 miliona evra godišnje.

Mićović je kazao da markiranje goriva mora da prati i uvođenje čitavog sistema za bržu i efikasniju kontrolu prometa i kvaliteta motornih goriva.

"Veoma je važno da nakon 1. decembra, kada će svo gorivo koje se bude prodavalo na tržištu Srbije nositi u sebi svojevrsnu akciznu markicu u vidu rastvorenog markera, zaista započne i rigorozna kontrola benzinskih stanica na čitavoj teritoriji Srbije", rekao je Mićović.

Korisnike usluga ipak najviše brine da li će se zbog markiranja povećati cene goriva.

Prema rečima Mićovića, dok izabrana kompanija zadužena za obeležavanje, isporuku opreme i obuku ne bude objavila cenovnik svojih usluga, teško je precizno odgovoriti koliko će to uticati na povećanje troškova naftnih kompanija, odnosno posredno i na cenu goriva.

"Ne očekujemo da će sami troškovi markiranja značajno uticati na povećanje cene goriva"
, kazao je on i istakao da UNKS zato insistira da se poslovanje maksimalno rastereti brojnih nepotrebnih nameta.

B92, Beta

Pogledajte još