Beograd: 27 zaraženih virusom Zapadnog Nila

Delić je rekao da većina bolesnika koji se nalaze na Klinici ima infekciju centralnog nervnog sitema, kao i da je klinički tok bolesti kod ove infekcije dosta nepredvidiv, te je u startu teško govoriti o prognozi.

"Značajan broj bolesnika preleži ovu infekciju bez simptoma, oko 80 odsto inficiranih, a oko 20 odsto bolesnika imaju kliničke znake bolesti, povišenu temperaturu, povraćanje, osip, uvećane limfne žlezde", rekao je Delić.

Prema njegovim rečima, bitna karakteristika te infekcije je sezonski karakter javljanja bolesti, tako da lekari tokom jula, avgusta, septembra i početkom oktobra očekuju zarazu.

"Značajan broj bolesnika je već otpušten kućama i oni će dolaziti na kontrole", rekao je Delić.

On je dodao da se najteže forme bolesti - infekcija centralnog nervnog sistema, moždanica, kičmene moždine retko sreću, i da od 250 inficiranih jedan bolesnik ima neuroinvazivnu formu. Obično se zaraze starije osobe, hronični bolesnici, što otežava njihovo lečenje i izlečenje.

Delić kaže i da su u Srbiji stvoreni svi preduslovi za ovu infekciju, te da nije nužno da se građani zaraze u inostranstvu.

"U našoj zemlji stvoreni su svi preduslovi za ovu infekciju, Srbija ima migratorne ptice koje su primarni rezervoar za ovaj virus, vodene površine i komarce koji tu infenkciju prenose, i stanovnistvo koje nema otpornost protiv ove infekcije"
, dodao je Delić.

Lekari savetuju upotrebu repelenata, nošenje komotne odeće, upotrebu zaštitne mreže na prozorima, izbegavanje područja sa velikim brojem insekata.


Kurir

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.