Primenjena nostalgija

Izložba fotografija pod nazivom Primenjena nostalgija koja „Ponovo spaja Beograd sa Evropom“ svečano je otvorena u Istorijskom muzeju Srbije. Jan Šibik, umetnik iz Češke, fotografisao je Beograd a Imre Sabo, umetnik iz Srbije, fotografisao je Prag. 

Ovo je već treća u nizu (a mogla bi postati i trdicionalna) izložba u okviru projekta Primenjena nostalgija koja ima kao svoj osnovni cilj promociju evropskih vrednosti u Srbiji, ali i predstavljanje Srbije Evropi. U izložbi možete uživati od 10. do 20. jula 2009. godine.

Beograd je već pronašao sličnosti (mada su po meni i razlike dobro došle) sa Lisabonom i Parizom, kroz ovaj projekat u vreme predsedavanja Portugala i Francuske Evropskom unijom. Budući da Češka predsedava EU od 1. januara do 30. juna 2009. godine, sledilo je upoređivanje Beograda i Praga, a rezultat je tu pred nama.

Sličnosti dveju evropskih prestonica dočarali su dva emenintna umetnika iz Češke i Srbije. Jan Šibik, iz Češke, koji je boraveći u Beogradu zabeležio svoje viđenje čari naše prestonice i Imre Sabo, iz Srbije, koga su ugostili u Pragu i upoznali ga sa lepotama ovog grda.

Izložbu su svečano otvorili potpredsednik Vlade za evropske integracije Božidar Đelić i ambasador Češke u Srbiji Hana Hubačkova. Nosilac ovog projekta je kabinet potpredsednika Vlade za evropske integracije, uz podršku Evropskog pokreta u Srbiji, Ambasade Češke u Beogradu, Ambasade Srbije u Pragu. 

Podršu projektu pružile su kompanije: ČSA, Koka-kola, Tigar, Auto Čačak, Kuća Stil, BS Procesor i Epson. Izložba će biti prestavlena u Pragu od 30. juna do 31. jula 2009. godine.

Tekst: Dragan Kljajić
Foto: Marko Risović

Pogledajte još