Nema godišnjeg odmora za Vladu Srbije

B92 je proveravao da li ministri dolaze u Vladu i šta se u toj zgradi dešava.

Prvi ministar na kog je ekipa B92 naišla je ministar rudarstva Milan Bačević. On je na Dan rudara bio i na terenu, a kako kaže, ovog leta godišnji odmor nije planirao. Teško podnosi vrućinu i kaže da jedva čeka hladnije dane.

"Mislim da je priča o rekonstrukciji dobila epilog, uticala da mnogi ministri ne razmišljaju o odmoru, a i kako bi? Mislim, prosto je takvo stanje da svi treba da budu tu, da smo mi na neki način mobilni, neko manje, neko više. Uglavnom, svi radimo uobičajeno, kao što smo radili i pre tih priča o rekonstrukciji", kaže Bačević.

Od septembra na sednicama Vlade biće i nekih novih lica. Poznato je ko odlazi, ali ne i ko će doći na upražnjena ministarska mesta. Posao je prioritet, ali uvek ima vremena i za druženje, pogotovo kada su kabineti ministara u blizini.

"Najčešće su to radni sastanci. Retko se kada stvore uslovi da imamo vremena da neobavezno razgovaramo. Ministar Mrkonjić sedi ovde blizu mene, ponekad se vidimo i popijemo kafu, podružimo se i popričamo malo, a onda svako na svoje poslove. To je prosto tako",
dodaje Bačević.

A najbolji vodič do ministra saobraćaja je njegov kolega Bačević. Iako će od septembra Mrkonjić prepustiti svoj resor nekom drugom, redovno dolazi na posao.

Na pitanje zar nije na odmoru, on odgovara: "Ma kakav godišnjih odmor. To ne postoji u mojoj karijeri. Godišnjeg odmora nema."

"Vlada radi, kao što znate, i nema sezone godišnjih odmora, ni za ovu ni za prethodnu. Svi ljudi sa kojima se srećem u Vladi ispunjavaju obaveze, radi se i kod mene u Ministarstvu. Ponavljam, sezona je odmora, pa bi u tom smislu bilo bolje da je rekonstrukcija u zimu, ali hajde, nema veze",
kaže Mrkonjić i dodaje da posao ne može da čeka.

"Nikakva rekonstrukcija to ne može da spreči - da se radi i mora da se radi", zaključuje ministar saobraćaja.

Kolege u Vladi kažu da je odlazeći ministar saobraćaja za pet godina bio jedan od najredovnijih na sednicama Vlade. Trzavice zbog odlaska jednog od dosadašnjih koalicionih parnera, kaže, nisu uticale na atmosferu među ministrima.

Od karata projekata, koji se rade i pripremaju, do slika sa bivšim i sadašnjim premijerima i predsednicima, kao i sa budućim funkcionerima, odlazeći ministar saobraćaja ostavlja dve i po milijarde evra ugovorenih poslova. Kaže i da o budućem poslu još ne razmišlja, ali je siguran da neće odmarati.

"Teško se promeniti u ovim godinama, da se razumemo. O tome još nisam ni razmišljao. Kada dođe to, onda ću da razmišljam i opet ću nešto da radim, gradim, videćemo",
kaže Mrkonjić.

O penziji ne razmišlja jer je, kako ističe, pun snage.

Nova i stara lica dočekaće nešto novo od septembra - u zgradu Vlade stigle su i nove stolice.


B92

Pogledajte još