Svetska banka kreditira izgradnju tri deonice na Koridoru 10

BEOGRAD, 11. juna 2009. (Beta) - Predstavnici Svetske banke i Vlade Srbije završili su pregovore o kreditiranju izgradnje tri deonice autoputa na Koridoru 10, u vrednosti 388 miliona dolara, saopštila je danas Svetska banka.

Vođa tog projekta Svetske banke Martin Hamfriz (Humphreys) rekao je na konferenciji za novinare da se kredit odnosi na deonice Grabovica - Grdelica, Vladičin Han - Donji Neradovac i Dimitrovgard - granica s Bugarskom i da bi radovi trebalo da počnu polovinom novembra.

Hamfriz je kazao da je naredni korak da se sva dokumenta vezana za taj projekat pošalju Odboru izvršnih direktora Svetske banke na odobravanje, što bi trebalo da bude 9. jula, nakon čega sledi potpisivanje ugovora i njegova ratifikacija u Skupštini Srbije.

Kredit je sa rokom otplate od 20 godina, osam godina je grejs period, a godišnja kamatna stopa 1,6 odsto.

Hamfriz je kazao da rokovi za početak radova zavise od preduzeća Koridor 10 i Vlade Srbije, koji treba da poštuju rokove.

On je naveo da se Svetska banka brine da li će biti novca za eksproprijaciju zemljišta, ali da je obavešten da je u poslovnom planu za Puteve Srbije obezbeđen novac u te svrhe za ovu godinu.

Direktor kancelarije Svetske banke u Srbiji Sajmon Grej izjavio je da je gradnja Koridora 10 dobra za unapređenje putne infrastrukture u Srbiji i može da pomogne Srbiji da lakše prevaziđe ekonomsku krizu.

Grej je rekao da je taj kredit najveći projekat Svetske banke u Srbiji, od 2000. godine, a kako je dodao, povećaće bezbednost puteva, smanjiće troškove izvoza i uvoza, transportne troškove, pomoći Srbiji da bude konkurentija i povećati zaposlenost.

On je kazao da kvalitet puteva u Srbiji nije dobar i da prema istraživanju Srbija zauzima 83 mesto, od 100 zemalja, a samo trećina puteva je u dobrom stanju.

"To ima velike posledice na bezbednost saobraćaja i u 2008. bilo je 17.000 nezgoda, oko 900 smrtnih slučajeva i 22.000 povreda", rekao je Grej, dodajući da je to pet puta više nego u Evropskoj uniji.

Član Upravnog odbora preduzeća Koridor 10 Nenad Ivanišević kazao je da je izgradnja Koridora 10 prioritet za Vladu Srbije i da je cilj da se što pre završi i uposli domaću privredu.

Ivanišević je kazao da je sada u pripremi tenderska dokumentacija za radove, koja bi u toku naredne nedelje trebalo da bude poslata Svetskoj banci, nakon čega će biti raspisan javni oglas.

Kako je rečeno, ugovor Svetske banke i Vlade Srbije podrazumevaće i kontrolu javnih nabavki, kvaliteta radova i nadzor nad radovima na toj deonici.

Plan je da Koridor 10 bude završen do 2015. godine, a za to je potrebno oko 1,3 milijarde evra.

sž/vuk/sas

Pogledajte još