Vode nema, a polivaju se bašte

Podsetimo, Hidrometeorološki zavod Srbije je juče saopštio da je protok vode približio biološkom minimumu u Starom Begeju, Brzavi, Moravici, u pritokama Kolubare, Južne i Velike Morave, kao i u rekama Velika Morava i Timok.

U Odseku za prognozu voda, rane najave i upozorenja RHMZ, kazali su i da će vodostaj tih reka narednih desetak dana verovatno opasti na biološki minimum, opasan za opstanak života u njima i ekosistema. Nizak vodostaj narušava i kvalitet vode, otežava vodosnabdevanje i eventualnu plovidbu.

Takođe, vodostaj Dunava, Save, Drine i Tise biće u stagnaciji, a manji porast vodostaja očekuje se od polovine avgusta.

Lokalne vlasti u Ljigu najavile su da danas počinju svekodnevne restrikcije vode. Kako je saopštilo JKP "Komunalac", koje gazduje i mesnim vodovodom, restrikcije se uvode zbog smanjene količine vode na izvorištu Baške reke.

Restrikcije vode biće svakodnevne od 14 do 20 sati, a voda će se isključivati naizmenično "potrošačima sa jedne, odnosno druge strane reke Ljig".

I u Čačku se uvodi restrikcija potrošnje vode, čije će korišćene iz vodovoda biti zabranjeno za zalivanje parkova, vrtova, bašti, pranje ulica i vozila.

Gradsko veće Čačka usvojilo je na jučerašnjoj sednici Odluku o uvođenju mere restrikcije potrošnje vode, koja će biti na snazi do stabilizovanja stanja na sistemu za vodosnabdevanje "Rzav" Arilje. Navodi se i da će protiv korisnika vode koji se ne pridržavaju navedene mere biti primenjene kaznene odredbe utvrđene Odlukom o javnom vodovodu i kanalizaciji grada Čačka.

Takođe, i u opštini Gornji Milanovac već je stupila na snagu odluka o zabrani korišćenja vode iz vodovoda za polivanje parkova, vrtova, dvorista, bašti, kao i za pranje ulica i vozila.

Problema s vodom ima i u Bujanovcu, ali zbog toga što se lokalnom komunalnom preduzeću neisplaćuju dugovanja pa ono nema sredstava za nabavku hlora i osnovnih repromaterijala.

Čelnici Bujanovca kažu da se intenzivno traga za rešenjem ovog problema kako se ne bi dogodilo da u ovim vrrelim avgustovskim danima građani Bujanovca ostanu bez vode.

Izvor: b92

Pogledajte još