Mrkonjić: I dalje obilazim radove na Koridoru 10

On je kazao Tanjugu da je sada, u vreme godišnjih odmora, saobraćaj pojačan i da je dao nalog i za veće mere bezbednosti železničkog saobraćaja, podsetivši da je u ponedeljak iskliznula lokomotiva kod Užica.

Putni pravac prema Grčkoj i severu je potpuno prohodan i odvija se, prema njegovim rečima, bez problema i zastoja.

"Građevinska sezona je u punom jeku i sada idem dole na jug da vidim kako se odvijaju radovi kod Vladičinog Hana i Vranja i ne pada mi na pamet da radim bilo šta drugo, osim toga", rekao je Mrkonjić.

On je kazao da se, takođe, avio i vodni saobraćaj odvijaju bez ikakvih problema i da kao ministar saobraćaja još uvek vodi računa o svemu tome.

Mrkonjić je istakao da putni Koridor 10 mora da bude završen za dve godine. On je naveo da je od 2008. godine završeno oko 200 kilometara tog putnog pravca i da je sada osposobljeno ili se već gradi autoput na preostalim deonicama u dužini oko 130 kilometara.

"Koliko je urađeno kilometara godišnje - to je besmilena polemika neznalica koje nikad ništa nisu gradili u životu, makar bili i u stručnim krugovima", istakao je Mrkonjić dodajući da je gradnja autoputa celina i da se ne može govoriti o kilometrima u toku jedne godine već tek kada ceo posao bude gotov.


"Često se spominje Hrvatska i podsećam one koji ne znaju - 15 godina su Hrvati radili 1.000 kilometara autoputa i uhapsili su tri ministra i jednog predsednika vlade, jer su radili kako je ko stigao, kako je koji ministar smatrao da treba. Negde su uzimali direktne pogodbe, što apsolutno inicira na korpuciju, na drugom mestu su radili kreditima, kao i mi, i na trećem mestu davali koncesije, što takođe inicira na korupciju",
istakao je Mrkonjić.

U Srbiji je, naveo je on, gradnja svakog kilometra išla preko tendera i na svakom je učestvovalo između 20 i 30 firmi.


"Meni je savest mirna, one velike korupcije tu nema i to je za nas najvažnije. Posao ide malo sporije - to se slažem, ali mi smo poštovali sve uzuse međunarodnih banaka i prema tim standardima smo i radili"
, rekao je Mrkonjić.

On je kazao da je za njega najvažnije da je u sektoru saobraćaja ugovoreno oko 2,5 milijarde evra posla - na gradnji putnog koridora 10 i 11, kao i železnici sredstvima ruskog kredita.


"Evo sada vidim govori se o Europolisu - projektu Beograd na Savi o kome sam ja govorio pre 20 godina i predlagao ga Vladi Srbije, ali na žalost nije bilo vremena ni para za to, jer su bile sankcije 1996. godine. Tada smo promovisali taj projekat, vidim, sada gospodin Vučić i gospodin Đilas govore o tome, mada Đilas je već imao šansu to da uradi i ne vidim razlog zašto nije, a to je projekat budućnosti ne samo Beograda već i cele Srbije"
, istakao je Mrkonjić.

On je kazao da se tu nalazi 180 hektara najlepšeg zemljišta, ali da prethodno mora da se završi Beogradski železnički čvor.

Govoreći o aviosaobraćaju, Mrkonjić je pozitivno ocenio aranžman Etihada i Jata o strateškom partnerstvu.


"Podsećam da je prethodna vlada na moj predlog donela zaključak da ostane da postoji Jat, sada Er Srbija, da se prenesu dugovi na državu, da uz socijalni program ode deo radnika dobrovoljno, uz najpovoljnije uslove, za šta je izdvojeno oko 10 miliona evra, kao i da se kupi šest novih letelica",
rekao je Mrkonjić.

Ova vlada je, kako je rekao, samo nastavila taj proces i našla strateškog partnera, što je dobra perspektiva za Jat.

Mrkonjić je dodao da je Jat tehnika izvanredna kompanija, koja je u prethodne četiri godine imala odlične rezultate, tako da sada 55 odsto posla obavlja za inostrane partnere.

Blic

Pogledajte još