Mlađan Dinkić za NIN: Vučiću će ekonomija tek biti noćna mora

"Za reforme je neophodna ozbiljna politička podrška, a sa Dačićem, kome je jedino važno da na funkciji premijera preživi od danas do sutra, jednostavno neće biti podrške za nepopularne mere. Kada smo razgovarali o poslednjem paketu mera, ja sam bio najradikalniji u predlozima, Vučić je bio vrlo blizak mojim stavovima, ali ipak za nijansu manje radikalan, dok Dačić kao da i dalje živi u 90-im godinama. Mislim da njega reforme i modernizacija Srbije uopšte ne zanimaju, već samo vlast radi vlasti. Pogledajte, upropašćena su gotovo sva javna preduzeća koja su u proteklih nekoliko godina vodili kadrovi iz SPS-a. Od Galenike, preko Dunav osiguranja, do Srbijagasa“, rekao je Dinkić.

Na pitanje da li se njegova smena mogla naslutiti posle Vučićeve izjave da mu je ekonomija „noćna mora“, Dinkić je istakao da „sada Vučić preuzima punu odgovornost za taj resor i saznaće kakav je to težak posao“.

„Ključ uspeha ili neuspeha svake vlade zavisi od načina na koji se vodi ministarstvo finansija. Eksplozivan rast rashoda za kamate je rak-rana srpskih javnih finansija. Jedini način da Srbija trajno izbegne krizu javnog duga, jeste da obezbedimo najmanje tri milijarde dolara i da pre roka dospeća otkupimo ranije uzete skupe kredite. Ako se ne obezbede te tri milijarde dolara, neće biti moguće da se bez smanjivanja plata i penzija zaustavi eksponencijalni rast troškova za kamate, pa će svake godine iz budžeta morati da se izdvaja sve više novca za te neproduktivne namene, a to neće moći da se izdrži dugo. Ove godine za plaćanje kamata država mora da potroši više od 90 milijardi dinara, što je duplo više u odnosu na kompletan agrarni budžet i čak 15 puta više od izdvajanja za kulturu, a već 2014. ta suma bi mogla da premaši 110 milijardi dinara“, rekao je Dinkić.

Komentarišući mogućnost da bi novi ministri finansija i privrede mogli biti stranci, Dinkić je istakao da dobar ministar finansija, uz stručnost, hrabrost i dobre organizacione sposobnosti, mora da bude jaka politička ličnost ili da ima bezrezervnu podršku najjače političke ličnosti u vladi.

„U Srbiji čak i vrhunski stručnjaci bez iskrene podrške vodećih političara nemaju nikakve šanse za uspeh. Najsvežiji je primer Diane Dragutinović, koju veoma cenim kao eksperta. Možete, takođe, dovesti Stros-Kana za ministra finansija, ali ako Dačić bude dao nalog da se masovno zapošljavaju partijski kadrovi u javnim preduzećima, ako bude tražio da se ne dira Simpo, iako duguje pet milijardi dinara za neplaćeni porez, te ako bude tražio da se država neobuzdano zadužuje, jer mu je inače svejedno da li je budžetski deficit 2 ili 12 odsto, samo da se ne bi nikome zamerao i da bi što duže ostao premijer, Stros-Kan neće imati nimalo bolji učinak od Mirka Cvetkovića“, tvrdi Dinkić.

On je rekao i da se ne plaši hapšenja i da mirno spava, jer je slučaj Nacionalne štedionice, kako je kazao, oduvek bio „čista politička kreacija“.

„Istraga o tom slučaju je prvi put završena još pre mnogo godina, ali javnost o tome nije nikada obaveštena. To nije odgovaralo mojim političkim konkurentima, s obzirom na to da taj slučaj u sebi ne sadrži ni zrnce krivičnog dela, zbog čega niko nikada nije mogao da me ucenjuje“
, istakao je Dinkić.

(Izvor: NIN)

Pogledajte još