Ilić: U Srbiji ima posla za građevinare

Velimir Ilić potpisao Memorandum o saradnji sa kompanijom iz UAE

"Ima posla, samo je problem mali broj firmi koji mogu da se jave na tendere i oni bi to morali da reše među sobom. I Privredna komora se u to uključila punom parom, da se naprave novi, zdravi konzorcijumi", rekao je posle potpisivanja Memorandum o saradnji s kompanijom "Gloubal kapital advajzors menadžment" (Global Capital Advisors Management) iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Ilić je istakao da su već pojavili neki novi, jaki domaći konzorcijumi, koji su, kako je rekao, dobili posao i uveliko rade.

"Moram vam reći da rade izvanredno, a to su radnici i firme koji su bile potpuno otpisane. Sada su izuzetno aktivni i ispunjavaju sve rokove i rade i ispred, kako su govorili, ispred roka", rekao je srpski ministar građevinarstva i urbanizma.

Prema njegovim rečima, trenutno postoji pet, šest raspisanih tendera, ali je, kako istakao, problem što firme međusobno "jedne drugima obaraju tendere".

"Obaraju se tenderi iz nekih formalnih razloga. Nema neke solidarnosti među njima, a mogli bi tu da nađu neko rešenje i da mnogo više i brže rade i grade", rekao je Ilić.

Kako je istakao, domaće građevinske firme bi "morale da nađu neki međusobni dogovor da se na obaraju tenderi u punoj građevinskoj sezoni za najmanju sitnicu".

Ilić naveo da su građevinske firme već angažovane na autoputevima, na izgradnji hiljada socijalnih stanova, a, kako je rekao, krenuće i veliki projekti za koje su obezbeđena sredstva.

"Imamo dve koncesije sa Kinezima koje su pred potpsivanjem koje su spremene da odu na Vladu. Imamo ugovor koji u septembru počinje da se realizuje od 340 miliona dolara. To su sve poslovi za građevinare, prema tome, samo treba da se organizuju, da budu jedinstveni, da naprave dobe konzorcijume", rekao je on.

Ilić je dodao da je razgovarao s Ministarstvom pravde oko toga da se pokuša rešiti status mnogih građevinskih firmi koje se godinama nalaze u stečaju.


Blic

Pogledajte još