Pretplata bolje rešenje za nezavisnost javnih servisa

Finansijska nezavisnost je samo jedan od činilaca koji treba da obezbede nezavisnost uredjivačke politike od vlasti, i nije dovoljna da se taj cilj ostvari", navodi se u saopštenju Transparentnosti Srbije.

Ta nevladina organizacija je, medjutim, ocenila da je obavezna TV pretplata pravno problematična iz mnogo razloga i da je sličnija porezu koji se samo drugačije zove.

Ocenjeno je da je sa stanovišta nezavisnosti javnih servisa takozvana pretplata bolje rešenje jer prikupljanje prihoda zavisi mnogo više od gradjana a ne od dobre volje političara prilikom usvajanja ili distribucije budžeta.

Sigurno je da bi se bolja rešenja u vezi sa bilo kojim porezom ili njemu sličnim izdvajanjem pronašla kada bi postojala realna mogućnost da oni koji plaćaju dažbine utiču na zakonodavni proces", navodi Transperentnost Srbija.

Ministarstvo kulture i informisanja Srbije objavilo je na svom sajtu nacrte zakona o elektronskim medijima i javnim servisima koji predvidjaju da se umesto od pretplate, javni servisi finansiraju iz državnog budžeta.

Izvor: Beta

Pogledajte još