Tajna čuvana vekovima: Kako je zaista umro Ramzes III

Vladao je Egiptom od 1186. do 1155. godine p.n.e. Bio je drugi vladar iz XX Dinastije, sin Setnahta i majke kraljice Tij – Merenes.

Imao je dve žene, Titi i Izet, ćerku Titi Mlađu i sedam sinova: Kaemuaseta, Para-her-en-emefa, Set-her-khepšefa, Amon-her-khepšefa, Ramzesa IV, Ramzesa V i Ramzesa VI.

Prema zapisima sa egipatskih papirusa, Ramzes III je vladao baš u vreme „mračnog doba stare Grčke”, kada je pala Mikena i u vreme Trojanskog rata.

Njegova smrt nikada u potpunosti nije razjašnjena. Zahvaljući Antoniju Čarlsu Harisu (1790–1869) koji je odgonetnuo papirus na kome je zapisano o zaveri koja je prethodila smrti Ramzesa III, danas znamo da je Ramzes III umro tokom zavere podignute protiv njega.

Navodono je zaveru pokrenula i organizovala njegova druga žena Titi, a njoj su pomogle i konkubine iz harema Ramzesa III. Zato je ovaj događaj i ostao zapamćen u istoriji kao „zavera u haremu”.

Foto: Mumija Ramzesa III

Verovato nezadovoljna saznanjem da će naslednik Ramzesa III biti Ramzes IV, sin Izis i Ramzesa III, a ne njen sin Pentaver, ona je, sa još 40 ljudi organizovala zaveru. Iz Harisovog papirusa se ne vidi da li je zavera uspela, ali je samo 17 dana kasnije umro Ramzes III. Verovalo se da je uzrok smrti posledica stresa i već narušenog zdravlja usled faraonove bolesti.

Posle smrti Ramzesa III sudilo se grupi zaverenika i oni su, svi do jednog bili osuđeni na smrt. Nije dokazano da li su oni krivi za Ramzesovu smrt i na koji je način on umro, mada mnogi pretpostavljaju da je ubijen zmijskim otrovom, jer je u ruci njegove mumije pronađena amajlija protiv zmijskih ujeda.

Prema novim studijama, u pitanju je bilo presecanje grkljana. Naime, Ramzesova mumija je u celosti istražena i ispitana, ali je tek nedavno otkriven i vrat mumije. Iz nepoznatih razloga, do skoro je bio u zavojima, iako je ostatak mumije bio potpuno otkriven. Tada su naučnici uočili rez od sedam centimetara na faraonovom vratu, koji je nanelo oštro sečivo. Dakle – Ramzes III je ubijen u pomenutoj zaveri.

Dnevno.rs

Pogledajte još