Bez skenera u bolnici u Valjevu

Dok se čeka popravka tih aparata, hitni slučajevi upućuju se u Beograd, dok su ostali na listi čekanja, koja je sve duža, potvrdio je v.d. direktor bolnice Dobrivoje Grujičić.

Za popravak skenera potrebno je desetak miliona dinara, dok je za zamenu vitalnih delova na magnetnoj rezonanci neophodno oko četiri miliona dinara. Bolnica taj novac nema, pa je dogovoreno da ga finansira Ministarstvo zdravlja Srbije.

Kompanija Simens je, zbog duga od 26 miliona dinara, raskinula ugovor s valjevskom bolnicom o servisiranju aparata čiji je proizvodjač.

Prema saznanjima agencije Beta, Ministarstvo zdravlja je u petak u bolnici u Valjevu prebacilo pet miliona za izmirivanje duga za zamenu rentgen cevi na aparatu u angio sali. Taj novac Simensu nije prenet zbog toga što Grujičić čeka dodatne garancije ministarstva da će biti doznačene i pare za popravku skenera i "magneta".

Da je novac prenet Simensu, započela bi popravka skenera, a bili bi naručeni i delovi koje treba zameniti na aparatu za magnetnu rezonancu.

Valjevaska bolnica među retkima u Srbiji ima najsavremeniju dijagnostiku.

Skener je kupljen 2006. godine i od tada je obavljeno oko 60.000 pregleda, a ovo bi bila druga zamena cevi otkako je nabavljen.

B92

Pogledajte još