Elementarne misli

Kompleksna prostornost prihvata iluziju mikro-dubina koja izaziva pojam da je slikarstvo sve što obuhvata površinu i koja takođe prihvata kvazi-stvarnost sa pomalo ironičnim odnosom prema tom pojmu. Provisor Lab - Elementarne misli - Tradicija, vizuelni jezik i migracija

Izložba slika naslovljena "Elementarne misli", slikara koji je rođen u Beogradu a živi i stvara već duži niz godina u Španiji, otvorena je u sredu, 10. juna u Galeriji ULUS u Knez Mihajlovoj ulici i možete je pogledati do 23. juna 2009. godine.

Tajne velikih umetnosti i umetnost velikih tajni toliko su blizu, pa ipak toliko udaljene jedne od drugih da retko nailazimo na stvarne i realne elementa objedinjavanja.

U delima Dušana Vrge ova dva elementa su nerazdvojiva celost u celini razdvojena na elemente (Pozitive/Negative) ideje i realizacije.

Njegov stvaralački rad stalno putuje kroz preispitivanja od Pozitivnog smera - pitanja Šta? do odgovora Kako? I u obrnutom Negativnom smeru (od Kako? ka Šta?).

Pratiti opus ovog referentnog umetnika znači iskreno i istinski zaroniti u suštinska pitanja o postojanju umetnosti sa neizvesnim mogućnostima za Pozitive rezultata, pre je izvesno da dolaze Negativi koji te teraju da još dublje zaroniš u neistražene prostore.

Sve su to samo nekakve Elementarne pojave u likovnosti (kompozicija, površina, boja, linija, kontrast...) koje nas ipak neminovno navode na Misli. Potpuno opravdano i gotovo neophodno kretanje kroz Umetnost.

Čista i jaka umetnost, jednostavno i sa merom predstavljena u odgovarajućem (adekvatnom) galerijskim prostoru i Dušanova verna publika, odličan tekst u katalogu koji i šifruje i dešifruje ono u vizuelnim impulsima što nas od tradicionalnog vodi ka vanvremenom.

Nadam se da ću uspeti u nameri da još nekoliko puta vidim izložbu, ali u malo mirnijem ambijentu i sa malo manje publike, kako bih i svoje elementarne misli kroz jezik vizuelnog migrirao u ono najbolje u tradiciji savremenog slikarstva.

Tekst: Dragan Kljajić
Foto: Marko Risović

Pogledajte još