HOROSKOP: U kom elementu ste rođeni i s kim se najbolje slažete?

Osnovni elementi našeg života su vatra, zemlja, voda i vazduh, i, bez bilo kog od njih ne bismo mogli da živimo. Svaki zodijački znak je pod uticajem određenog elementa. Vatreni znaci su Ovan, Lav i Strelac, zemljani Bik, Devica i Jarac, vazdušni Blizanci, Vaga i Vodolija, a vodeni Rak, Škorpija i Ribe.

Astrološko pravilo je da se međusobno dobro slažu znaci iz iste grupe astroelemenata, jedan od drugog udaljeni 120 stepeni (trigon). Takođe, dobro se slažu i zemljani sa vodenim, jer zemlja upija vodu, kao i vazdušni sa vatrenim, jer vazduh može da raspali vatru (mada može i da ja ugasi). Rastojanje između njih, 60 stepeni, zove se sekstil.

Astroelementi u horoskopu pokazuju kako možemo da iskoristimo svoju snagu i koji izbor je najbolji za nas. Element koji preovlađuje, pokazuje gde će nam u životu biti najlepše, šta relativno lako možemo da ostvarimo i u kojoj oblasti života možemo da se istaknemo. Često se dešava da ne preovlađuje ni jedan element, već da su podjednako zastupljena dva ili čak tri elementa.

Na primer, osoba rođena u znaku Vage sa podznakom u Škorpiji, vazduh-voda, ima Mesec u Blizancima i Mars u Vagi, znači, tri planete u vazdušnim, zatim tri u zemljanim, dve u vatrenim i dve u vodenim znacima, zapravo tri sa podznakom. S obzirom da je rođena u vazdušnom znaku, sa Marsom i Mesecom u vazdušnim znacima, element vazduha dolazi do izražaja u mlađim godinama, dok će uticaj planeta u zemljanim znacima, Venere, Plutona i Saturna, preovladati u zrelijim godinama, pišu "Novosti".

VATRA (OVAN, LAV, STRELAC)

Energija vatre je ogromna, dok su rođeni u vatrenim znacima spontani, brzi i dinamični. Ove osobe pune su entuzijazma, imaju naglašenu potrebu za samodokazivanjem i stalno streme novim uspesima. Međutim, vrlo često su i nestrpljive što najviše pokazuju prema onima koji su rođeni u vodenim ili zemljanim znacima. Kao da strahuju da će voda ugasiti njihovu vatru ili da će ih zemlja „zatrpati“ svojom praktičnošću. Vatreni znaci najbolje se slažu sa vatrenim ili vazdušnim znacima, koji na njih deluju veoma stimulativno, naročito kada su u pitanju ideje.

ZEMLJA (BIK, DEVICA, JARAC)

Snaga zemlje je ogromna, tesno povezana i sa fizičkim telom i sa osećanjima. Zemljani znaci su veoma uporni, praktični i realni, oni čvrsto stoje na zemlji. Zahvaljujući svom strpljenju i samodisciplini sposobni su da ostvare velike rezultate. Izdržljivi su i sve što započnu, uvek i dovrše. Vatreni znaci ih guše svojom brzinom i zahtevima, a vazdušni razbacivanjem energije i nepraktičnošću. Osim sa zemljanim, odlično se slažu i sa vodenim znacima sa kojima ih povezuju duboke emocije i snažne strasti.

VAZDUH (BLIZANCI, VAGA, VODOLIJA)

Snaga vazduha je kratkotrajna i promenljiva. Ovi znaci veoma su vešti u zaobilaženju prepreka na svom putu ka cilju. Forma ih ne interesuje, za njih je sve novo i podložno promenama. Veliki značaj pridaju teorijama i koncepcijama a do cilja često stižu apstraktnim putem. Ne žele previše da se unose u probleme drugih. Njihova najveća želja je da mogu da se kreću iznad svega, kao vazduh. Smetaju im tvrdoglavost i statičnost zemljanih i prenaglašena emotivnost vodenih znakova. Najviše im odgovaraju vatreni znaci, koji im svojim entuzijazmom i brzinom ulivaju snagu i energiju.

VODA (RAK, ŠKORPIJA, RIBE)

Iako energija vode teče sporo, ona ipak ima veliki uticaj na rođene u ovom elementu. Osobe rođene u vodenim znacima, Rakovi, Škorpije i Ribe, veoma su senzibilni i čulni. Njihova naglašena emotivnost često ide od saosećanja prema drugima do samosažaljenja. Svoju jaku intuiciju crpe iz svoje duboke i nepresušne podsvesti. Često su zaokupljeni mistikom i beže u neki svoj svet. Ne slažu se sa vatrenim znacima, jer im smeta njihova samoljubivost i nesposobnost da razumeju njihove emocije. Ni vazdušni znaci im ne odgovaraju, zbog njihove nestrpljivosti i promenljivosti. Sjajno se slažu sa zemljanim znacima, zbog njihovog smisla za materijalnu i praktičnu stranu života.

(Izvor: Večernje novosti - Marina Jungić Milošević)

Pogledajte još