Dilema: Papirne ili plastične zdravstvene knjižice

Ipak, zaštitnik građana i sindikati lekara upozoravaju da je ceo ovaj proces nepotreban trošak.

Stara papirna ili nova plastična knjižica? Iako je pre dve godine usvojen Zakon koji predviđa zamenu starih novim dokumentima, sada mnogi postavljaju pitanje - da li ima potrebe za tim?

Ako plastična kartica donosi konkretnu korist za građane ja ću prvi da je uzmem, ali sam dužan kao zaštitnik građana, bez obzira da li se to nekome sviđalo ili ne, da upozorim da ovo veoma ozbiljno liči na nepotreban trošak“, kazuje Saša Janković, ombudsman.

U sindikatima lekara smatraju da nove plastične kartice neće olakšati ni procedure građanima, a ni posao lekarima. Plastične knjižice sadržaće samo osnovne informacije o ličnosti, bez podataka iz zdravstvenog kartona, što je čak i manje od onoga što piše u starim dokumentima.

Ta zdravstvena kartica je samo dokaz plaćenog zdravstvenog osiguranja. I to je ono što je fondu možda potrebno, da ima evidenciju da bi mogao posredno da vrši evidenciju potrošnje u zdravstvu, ali to je vezano samo za potrebe fonda i ni za šta više“, govori Nevenka Dimitrijević, Sindikat ljekara i farmaceuta Srbije.

U Fondu za zdravstveno osiguranje ne ulaze u opravdanosti zamene. Kažu, samo poštuju Zakon.

Zamenu kartica platiće građani. Jedna košta 4,5 eura, što je ukupno blizu 20 miliona evra. Samo na kupovinu čitača kartica biće potrošene još desetine hiljada evra. Upravo u tim sumama ombudsaman i sindikati vide problem.

Mislim da je građanima preče da imaju pravo da se leče, da imaju dovoljno lekova, da u situacijma u kojima su neophodne transplantacije, da to država može da finansira, da se smanje liste čekanja, da je to mnogo preče nego da papir za 30 miliona evra menjamo za plastiku“, ističe Saša Janković.

U prvoj turi štampano je 1,2 miliona novih knjižica. Zamene su probno počele u Valjevu, a od oktobra bi nove knjižice trebalo da dobiju i građani drugih gradova.

Da li će papirne knjižice otići u istoriju, saznaćemo narednih dana. Iz Fonda za zdravstveno osiguranje traže da se o tome izjasni vlada, a ombudsman je najavio da će Skupštini predložiti izmenu Zakona. Prema njegovom mišljenju, najbolje rešenje je da plastične kartice budu stvar slobodnog izbora, a ne obaveza.

Izvor: Al Jazeera

Pogledajte još