Pregršt kulturnih događaja tokom Univerzijade

Najznačajnija kulturna „podrška" ovom sportskom događaju biće tradicionalni Belef, koji počinje 2. jula i traje do kraja tog meseca.

- Veoma smo srećni što će naše programe pored Beograđana moći da vide i učesnici Univerzijade iz oko 140 zemalja sveta. Belef je ovog leta pripremio više od 30 različitih programa, a neki od njih održaće se i u samom Univerzitetskom selu. Već 23. juna u Univerzitetskom selu otvorićemo izložbu skulptura od terakote, a od 24. juna do 12. jula planiran je bogat muzički program uz učešće Beogradske filharmonije, baleta „Ko to tamo peva", di džejeva, tribjut bendova - rekla je Milena Stojićević, direktorka Belefa.

Programi „Belefa" održavaće se i u Skadarliji i na Adi Ciganliji, gde će od 2. do 11. jula od 17 sati do 21 čas biti organizovan program „Upoznaj me - budi mi drug". Za vreme Univerzijade u Beogradu će se održati i filmski festival u Sopotu, Beogradski džez festival, Festival pantomime i Festival folklora.

Jasna Dimitrijević, direktorka Turističke organizacije Beograda, rekla je da će do Univerzijade biti odštampan sav neophodan propagandni materijal koji će pomoći posetiocima našeg glavnog grada da se upoznaju sa njegovim zabavnim, istorijskim i kulturnim vrednostima.

- Na otvorenom i zatvorenom postavićemo ukupno 20 informativnih pultova na kojima će turisti moći da dobiju sve potrebne informacije. Razgledanja grada sa reka, kao i turističkim autobusima biće češće organizovana, a planirana su i tri autobuska polaska dnevno iz samog Univerzitetskog sela. Učesnici ovog takmičenja moći će da nabave posebno dizajnirane trouglaste marame na kojima piše „Zato što volim Beograd". Naš cilj je da svaki učesnik Univerzijade bar još jednom dođe u Beograd - kazala je Jasna Dimitrijević.

Volonteri iz Tatarstana na Univerzijadi u Beogradu

Predstavnici Univerzijade i Ministarstva omladine, sporta i turizma Tatarstana potpisali su danas ugovor o učešću 160 volontera iz te zemlje na 25.  letnjoj Univerzijadi u Beogradu.

Ruski grad Kazanj će biti domaćin Univerzijade 2013. godine, a predsednik Izvršnog komiteta Univerzijade Beograd 2009. Nebojša Ilić rekao je da će i stručnjaci iz Srbije učestvovati u organizovanju te sportske manifestacije.

Ministar omladine, sporta i turizma Tatarstana Marat Barijev rekao je da će mladim ljudima iz te zemlje angažovanje na Univerzijadi u Beogradu predstavljati značajno iskustvo i pomoći im da se pripreme za tu sportsku manifestaciju 2013. godine.

On je dodao da će gosti Univerzijade moći bliže da se upoznaju sa kulturom i istorijom narednog domaćina Univerzijade u rusko-tatarskoj kući, koja će biti otvorena na Adi Ciganliji. 

Izvor: Studio B
11. jun

Pogledajte još