Ukinuta presuda za pokušaj ubistva Vuka Draškovića

"Prvostepena presuda zasnovana je na nizu apsolutno bitnih povreda odredaba krivičnog postupka, činjenično stanje je nepotpuno utvrđeno", saopštio je Apelacioni sud.

"Takođe, izreka žalbene presude je nejasna i nerazumljiva, nepotpuna, protivurečna sama sebi i razlozima datim u obrazloženju, s obzirom da postoji znatna protivurečnost između onog što se u radnjama presude navodi o utvrđenom činjeničnom stanju i samog tog činjeničnog stanja", navodi se u saopštenju.

Presudom Višeg suda u Beogradu od 19. juna prošle godine okrivljeni Radonjić, Basta i Romić oglašeni su krivima za izvršenje "krivičnog dela ubistvo iz člana 113 stav 1 KZ u pokušaju u vezi člana 30 KZ pomaganjem u vezi sa članom 35 i 30 KZ".

Okrivljeni Radonjić, bivši načelnik beogradskog centra DB-a osuđen je na kaznu zatvora od osam godina, a okrivljeni Basta i Romić, nekadašnji načelnici za unutrašnji i spoljni ekstremizam u tom centru na zatvor od po sedam godina.

Protiv prvostepene presude žalbe su izjavili zamenik javnog tužioca Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, sva trojica okrivljenih i njihovi branioci.

Kako se navodi u saopštenju, oštećeni Vuk Drašković je nakon prvostepene presude upućen na parnicu, radi ostvarenja imovinsko pravnog zahteva.

Drašković: Iza presude stoji državna bezbednost

Drašković je danas, povodom poništavanja prvostepene presude trojici pripadnika Službe državne bezbednosti za atentat u kojem je ranjen u Budvi 2000. godine, istakao da je presudu Apelacionog suda pripremila i donela ista služba koja je i organizovala atentat.

"Tužilac je umesto da brani prvostepenu presudu tražio da se ta presuda ukine, što nije zabeleženo u istoriji pravosuđa. Ta presuda je bila istorijska jer je prvi put posle 1945. godine izrečena kazna pripadnicima Službe za zločin koji je organizovala Služba", objasnio je Drašković u izjavi Tanjugu.

(Izvor: Tanjug)

Pogledajte još