Hoće da umre da bi donirala organe (VIDEO)

“Svi smo na Zemlji kako bismo nešto promenili”, kaže ova 46-godišnja žena koja je dobila dijagnozu multiple skleroze pre 16 godina

“Bila bi lepa zaostavština da nekom ostavim život... Trebalo bi da budemo sposobni da donosimo svoje odluke, a ako je pomoć drugima ono što je rezultat, zašto neko ima problem s tim?”, kaže ona.

Multipla skleroza čini da imuni sistem obolelog “izjeda” mijelin, opnu oko nerava i menja komunikaciju između mozga, kičmene moždine i drugih delova tela.

U ozbiljnijim slučajevima oboleli gube sposobnost hodanja i razgovetnog govora. Lek ne postoji.

“Radije bih dala život drugima, dok su mi organi još upotrebljivi”, kaže Muzer.

“To je moja stvarnost. Svakog dana sam sve slabija”.

Asistirano samoubistvo nije legalno u Mičigenu. Predlog B, odnosno mera z 1998. kojom je pokušalo da se ozakoni, nije prošla na državnom nivou. Za one koji učestvuju u nečijem samoubistvu predviđena je kazna zatvora.

Asistirano samoubistvo legalno je u Oregonu, Vašingtonu, Vermontu i Montani.

Medicinski etičar dr Majkl Stelini je o Muzerinoj situaciji rekao: “Ako budemo čekali predugo, ona neće moći da donira organe. Ako poželi da to učini prerano, to će podići niz etičkih pitanja. Ako ćemo dozvoliti asistirano samoubistvo, moraćemo da ostavimo prostora da se odredi tačna definicija terminalne faze bolesti i rok upotrebljivosti organa”.

Izvor: Huffington Post, B92

Pogledajte još