Nadigrao bankare: Izmenio "sitna slova" u ugovoru, sada traži stotine hiljada dolara

Aleksejev je 2008. godine dobio ponudu od kompanije "Tinkoff Credit Systems" za kreditnu karticu.

Ponudu je prihvatio, ali je promenio uslove ugovora. Evo kako...

On se odlučio za kamatu od nula posto i bez naknade, dodavši da "kupac nije dužan da plati naknade i troškove predviđene pravilnikom banke“.

Nakon toga, poslao je banci prepravljeni ugovor, nakon čega mu je banka poslala overenu kopiju, kao i kreditnu karticu.

S obzirom na uslove iz ugovora, Aleksejev je imao neograničeni limit na kartici, te je "mogao kupiti ostrvo negde u Maleziji, da je to poželeo, i banka bi to morala platiti“, kaže njegov advokat.

"On je primio dokumentaciju za kreditnu karticu, ali mu se nisu sviđali uslovi: ni kamate, ni skrivene naknade a ni kazne za kašnjenje u plaćanju. On je samo promenio ono što mu se nije sviđalo“, izjavio je njegov advokat.

Ipak, nakon dve godine korišćenja, banka je odlučila ukinuti karticu Aleksejevu, zbog neizmirenih dugovanja u iznosu od oko 1.300 dolara.

Taj iznos uključivao je naknade i kazne za kašnjenje u plaćanju, čime je prekršen ugovor.

Sud je utvrdio da je ugovor valjan, te da Aleksejev mora platiti svega 575 dolara.

"Bankari moraju da priznaju grešku. Oni su potpisali dokumente bez da su pročitali ugovor. To je ono što vrlo često njihovi dužnici kažu na sudu“, kaže on.

Uprkos pobedi, Aleksejev je odlučio tužiti banku za iznos od 727 hiljada dolara zbog nepridržavanja odredbi ugovora, i još traži 182 hiljade dolara jer su jednostrano raskinuli ugovor. Sledeće ročište će se održati u septembru

(Izvor: Index.hr)

Pogledajte još