Specifičan pogled: Projekat reka Dunav

Andreas Miler-Pole (Andreas Muller-Pohle), umetnik i izdavač, berlinski fotograf, sa svojim multimedijalnim (foto, video i zvuk) "Projektom reka Dunav" gost je u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograd.  Izložba je otvorena u ponedeljak, 21. avgusta u 20.00 i trajaće do 10. septembra 2006. godine.
Svih 2800 km jedine reke u Evropi koja teče od istoka ka zapadu, snimljeni su ( i podvodnom kamerom), obuhvativši sve što se na njoj dešava ili postoji - od starih naselja i zamkova do predela sa razrušenim mostovima i industrijskim zonama. Prateći sve aspekte Dunava, od kulturnih, istorijskih i socioloških do fizičko-hemijskih i  bioloških, putem sveobuhvatne (i likovne i naučne) studije, umetnik nepretenciozno stvara pejzaže idiličnih krajolika kroz koje nas Dunav vekovima vodi, od svoga izvora na zapadu do ušća na istoku Evrope.
Sama postavka izložbe prati priču projekta i formatom i opremom radova odlično se uklopila u enterijer galerije. U ovom, zaista, nesvakidašnjem i izuzetno interesantnom umetničkom projektu imali smo čast da uživamo i mnogo toga zanimljivog naučimo, deleći svoja osećanja i razmišljanja sa ostalim posetiocima, a bilo ih je zaista puno, uprkos kiši i lošem vremenu, i ostalo nam je samo da i vama preporučimo: doplovite na ovu izložbu da biste još više voleli Dunav, a sve  ostalo je umetnost.

Dragan Kljajić

Pogledajte još