RRA: Niko nije dobio frekvenciju

Četiri člana saveta su bila protiv dodeljivanja frekvencije, TV Nova je dobila dva glasa, dok je TV Kopernikus Svet plus 3 dobila tri glasa.

Sednica Saveta RRA na kojoj se glasalo trajala je oko 30 minuta i bila je, kao i prethodna, zatvorena za javnost, a glasanje je bilo tajno.

Za nacionalnu frekvenciju K5, koja je ostala upražnjena gašenjem TV Avale, borile su se TV Nova i TV Kopernikus Svet plus 3. Frekvencija ne može da bude dodeljena ako nijedna od dve televizije koje su podnele konkursnu dokumentaciju ne dobije pet glasova.

Ako frekvencija nije dodeljena, postoji mogućnost da upražnjeni spektar bude iskorišćen za digitalizaciju, a odluku o tome ne donosi RRA, već Ministarstvo spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija.

Savet RRA je, prema zakonu, dužan da ponovo raspiše javni konkurs, izuzev ako Ministarstvo telekomunikacija ne odluči da mrežu K5 ustupi za proces digitalizacije Srbije, što bi značilo promenu Plana raspodele radio-frekvencija.

"Jedna od važnih tema o kojoj Savet razmišlja jeste i proces digitalizacije, ali u ovom konkretnom slučaju to nije moglo da utiče na odluku. Postupali smo po zakonu, a onaj ko može da donese odluku da li će ova frekvencija ići u digitalizaciju ili ne, ni u kom slučaju nije Savet RRA nego upravo Ministarstvo spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija, na čijem čelu je Rasim Ljajić. On je taj koji, kad je ova tema u pitanju, ima, kako se to kaže, i nož i pogacu u svojim rukama", rekao je predsednik Saveta vladika Porfirije.

Predsednik Saveta rekao je i da su četiri člana Saveta smatrala da nijedan od prijavljenih kandidata neće biti u stanju da zadovolji potrebe javnosti. Ipak, TV Nova i TV Kopernikus će moći da se prijave na eventualni novi konkurs.

"Verujemo da smo doneli odluku koja je u interesu građana Srbije, nakon mesec dana detaljnih analiza elaborata i svih činjenica",
rekao je Porfirije.

Vladika Porfirije je rekao i da ne može dati posebno obrazloženje za ovu odluku, jer je glasanje bilo tajno, ali da će uslediti obrazloženje kao pravni akt.

Izvršni direktor Saveta RRA Dragan Lukić precizirao je da je priprema za novi konkurs zahtevna, ali da će svakako biti sproveden u razumnom roku, ali nije rekao koji je to rok.

Ranije je objavljeno da je konačni zakonski rok za dodelu ove frekvencije 19. avgust.

RRA je ranije objavila imena dobitnika dozvola za regionalno radio i televizijsko emitovanje i izrekla opomenu TV "Pink" zbog napada na "Blic".

Savet RRA trebalo bi da odustane od dodele jedine slobodne frekvencije, rekao je za "Politiku" ministar za telekomunikacije Rasim Ljajić.

Izvor: b92

Pogledajte još