Omiljeni pas Kraljevčana bori se za život (FOTO)

On je jedan od petorice pasa koji su prvi kastrirani u azilu u Kraljevu 2005. godine. Pošto je umiljat, miran, ljudi ga vole i često hrane, Žuća je vraćen na ulicu. Godinama živi u naselju Moše Pijade, tokom dana obilazi grad, da se druži sa ostalim uličnim psima, a uveče se, naravno, vraća u svoj kvart.

(old_image)
Foto: Životinje.rs

Prošle nedelje, u petak, neko je odlučio da je ovaj pas suvišan. Deca su ga pronašla kako povraća i odmah kontaktirala Danijelu Jović, koja je uvek tu kada kraljevačke životinje upadnu u nevolju. Tog dana pronađene su 4 otrovane mačke i jedna kuja koja je imala male pse. Ona je zatečena kako mrtva leži, dok štenci i dalje doje...

Žuća je hitno odveden u veterinarsku ambulantu i od tada počinje borba za njegov život. Veterinar Kaluđerović je konstatovao da je stanje jako loše, posebno jer je Žuća „momak u godinama“. Za otrov je procenio da je hemijskog porekla. Pas je povraćao, a temperatura mu je padala. Na noge nije mogao da ustane. Danijela nam je ispričala šta su u međuvremenu radila deca, Žućini najbolji prijatelji:

(old_image)
Foto: Životinje.rs

"Klinci su se organizovali i počeli da, od vrata do vrata, skupljaju novac za Žućino lečenje. Plakali su i molili ljude da daju bar simbolične priloge. Govorili su da su uz njega odrasli i da im nije jasno kome je ovaj pas mogao da zasmeta. Na javnim mestima u Kraljevu postavili su kartonske kutije na kojima piše „Pomozite Žući“. U akciju su se uključili i roditelji."

Posle prve terapije, Žuća je smešten u prolaz između dve zgrade, gde su mu mališani doneli ćebe i napravili ležaj. Organizovali su danonoćna dežurstva, tako da je sve vreme neko pazio na razvoj njegovog stanja.

Nena Mitrović, naravno zajedno sa decom, već danima vodi Žuću dva puta dnevno kod veterinara. On prima infuziju, ali su mu leukociti jako niski, pa je morao da primi i transfuziju krvi. Veterinar se i dalje ne usuđuje da daje zvanične prognoze i obeća deci da će Žuća ponovo biti onaj stari. Otrov je uticao i na mozak, zbog čega mu se daje manitil. Jedan bubreg je otečen, pa je važno da se i to normalizuje.

(old_image)
Foto: Životinje.rs

Nena nam je malo preciznije objasnila kako teče Žućin oporavak:

"Klistiran je kako bi mogao lakše da mokri i ima stolicu. Pogled mu je jasniji, ali je slab i ne moze da stoji. Ono sto me je najvise ganulo je njegov pogled, koji kao da govori " Hvala što ste uz mene i što se borite zajedno sa mnom."
. Prognoze nisu ohrabrujuće. Ono u šta se veruje je da je Zuća borac, hrabar i jak pas i da će uspeti ovo da pregura uz našu pomoć. Verujte mi, kad biste ga pogledali u oči, videli biste njegovu želju za životom. Platili smo 2000 dinara za sve što je do sada urađeno, a za naredne terapije ćemo morati da se snađemo. Moram da pohvalim decu i momke iz naselja Moše Pijade, koji su neprestano uz Zuću i aktivno skupljaju novac za njegovo izlečenje. Neka ta deca budu i nama primer!

Žućo, glavu gore, držimo ti fige!

Izvor: Životinje.rs

Pogledajte još