Zdravi, negovani i zadovoljni: 10 razloga da jedete breskve!

Tokom leta, pri velikim vrućinama, posle obilnog znojenja, breskva nadoknađuje izgubljenu tečnost, vitamine i minerale. Iskoristite sezonu svežeg voća i svakodnevno uživajte u fenomenalnim ukusima.

Lekoviti sastojci
Plod breskve sadrži dosta vode a malo kalorija, tako da je pogodan kao diuretik i za čišćenje organizma, ali sadrži i korisne sastojke: beta karotin, belančevine, biljna vlakna, biljne masti, biljne hormone, biotin, vitamin A, vitamine B, vitamin C, vitamin E, gvožđe, eterična ulja, kalijum, kalcijum, magnezijum, mineralne soli, natrijum, organske kisline, selen, skrob, sumpor, fosfor, ugljene hidrate, celulozu,šećer

Plod breskve sadrži dosta vode a malo kalorija, tako da je pogodan kao diuretik i za čišćenje organizma, ali sadrži i korisne materije.

Postoji preko 2.000 vrsta breskvi nastalih ukrštanjem ali sve vrste sadrže dosta vode (80 do 90 odsto) i mnogo korisnih supstanci, a niskokalorične su.

Ono što je najvažnije da znate jeste da breskva nema samo savršen sladak ukus i ne deluje samo osvežavajuće na organizam, već i lekovito. Ima diuretski efekat, snižava krvni pritisak, pročišćava organizam, podstiče i olakšava varenje. Sadrži antioksidanse, kojima pripadaju beta-karotin, vitamini C i selen, koji pomažu u onesposobljavanju slobodnih radikala (nestabilnih molekula kao nusproizvoda oksidacije).

Slobodni radikali mogu oštetiti ćelijsku strukturu, što vodi do hroničnih i malignih oboljenja i ubrzavanja procesa starenja. Takođe, breskve povoljno deluju na funkcionisanje odbranbemog sistema, rad štitne žlezde i zaštitu srca. Pomaže kod depresije, premora i nervoze. Redukuje količinu štetnih jedinjenja koja izazivaju nastanak reumatskih oboljenja.

Breskva u 100 grama sadrži:
Kalorija 39 (163.8 kJ) Ukupno masti 0.3g Zasićene masti 0.1g Holesterol 0mg
Natrijum 0mg Uljenihidrati 9.9g Dijetalna vlakna 1.5g Šećeri 8.4g
Proteini 0.9g
Kalcijum 6mg
Kalijum 190mg

Naučna istraživanja pokazuju da breskva može da poveća plodnost kod muškaraca, umanji krvni pritisak, spreči kako pojavu tako i dalje napredovanje raka. Zahvaljujući vitaminu B2, korisna je za očuvanje dobrog vida, mekane i elastične kože i uopšte mladalačkog izgleda. Breskva se naročito preporučuje deci u razvoju jer je vitamin B2 odgovoran za pravilan rast i razvoj.Osim toga, breskve pospešuju varenje, posebno teško svarljive i masne hrane jer povećavaju lučenje želudačnih sokova i zaustavljaju mučninu i povraćanje.

Takođe, breskva veoma povoljno deluje na organizam kod

(old_image)

sledećih zdravstvenih problema: akne, anemija, astma, bolesti žuči, bolesti zuba i usne šupljine,bolesti srca i krvnih sudova, bronhitis, gojaznost, gubitak pamćenja, depresija, ekcem, mučnina i povraćanje, neplodnost, nervoza.

U vrelim letnjim danima breskva pomaže da se rashladite i osvežite. Zbog svog prijatnog ukusa i lekovitosti zaslužije da se nađe u svakoj letnjoj voćnoj salati, a možete je izmiksati u blenderu sa jogurtom I dobiti osvežavajuć I zdrav napitak.

J.R.N.

Pogledajte još