Broj zaraženih virusom Zapadnog Nila povećan na 33

Ističući da je, "s obzirom na sezonski karakter infekcije, očekivano da se u avgustu prijavljuje veći broj novoobolelih", on je podsetio da zarazu prenose komarci i da je njeno širenje moguće sve dok postoji aktivnost ovih insekata.

"Kod nas je i dvadesetak pacijenata za koje čekamo virusološku potvrdu da li su zaraženi groznicom Zapadnog Nila. Testiramo sve koji imaju visoku temperaturu čije je poreklo nepoznato, a uz to i simptome kao što su malaksalost i bolovi u mišićima", rekao je dr Delić.

On je izjavio da su među hospitalizovanima najbrojniji pacijenti sa simptomima encefalitisa (upale mozga) i meningitisa (zapaljenja moždane opne).

Šef Odeljenje za prevenciju i kontrolu zaraznih bolestiu Institutu za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović - Batut" dr Bojana Grgić rekla je Tanjugu da zaraza virusom groznice Zapadnog Nila, koji je kod nas prvi put registrovan prošle godine, najčešće prođe samo sa lakšim simptomima, pri čemu su u najvećem riziku stariji od 50 godina.

"Protiv ovog virusa nema specifične terapije, a bolest se obično završava potpunim oporavkom nakon nekoliko nedelja i meseci", rekla je ona i navela da je sprečavanje uboda komarca najlakši i najefikasniji način da se spreči dobijanje groznice Zapadnog Nila.

(Izvor: Tanjug, Novi magazin)

Pogledajte još