Kosovo još bez pozivnog broja

Međutim, potpredsednik Vlade Srbije i ministar trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić tvrdi da dogovor Beograda i Prištine o telekomunikacijama još nije postignut, da je Beograd ponudio kompromisno rešenje i da čeka odgovor Prištine i Brisela.

Beograd nudi kompromis

"Čekamo odgovor Evropske unije i Prištine na naš najnoviji predlog, koji predstavlja kompromis između našeg i njihovog dosadašnjeg stava"
, kazao je Ljajić.

Prema izvorima lista Koha ditore, pozivi sa Kosova prema Srbiji smatraće se lokalnim, a ne međunarodnim pozivima i zahtev za međunarodni prefiks će u ime Kosova podneti jedna od zemalja EU. Kao zemlje podnosioci pominju se Italija, Austrija ili Švedska.

Portal Koha.net prenosi i izjavu šefice kosovske pregovaračke delegacije i zamenice premijera Kosova Edite Tahiri da je dogovor u kom je posredovala EU prihvatljiv za Kosovo, ali da je Srbija imala rezerve prema tom predlogu.
Dnevnik je naveo i da, ukoliko ne bude dogovora o telekomunikacijama i elektroenergetskom sistemu, razgovori mogu biti prekinuti, a susret premijera Hašima Tačija i Ivice Dačića planiran za kraj avgusta - odložen.

Pregovori

U Vladi Srbije rečeno je da dogovora o telekomunikacijama još nema, a konsultacije radnih grupa Beograda i Prištine nastavljene su juče u Briselu. I generalni sekretar Vlade Srbije Veljko Odalović izjavio je da je potrebno da se u razgovorima u Briselu o pitanju telekomunikacija nađe rešenje jer je ono na kojem insistira Priština veoma problematično.


Kurir

Pogledajte još