Ciklon "Jakob" protutnjao Slovenijom, rušio krovove i čupao drveće, stigao i do Bosne (VIDEO)

Jako nevreme pogodilo je juče Sloveniju, a olujni vetar je u nekim delovima zemlje rušio krovove s kuća i čupao drveće. Padao je grad veličine šake, a jedna kuća se zapalila kada ju je udario grom.

Prema prvim izveštajima, povređenih nije bilo.

Istočno od centra Ljubljane zapalila se jedna kuća, verovatno od udara groma, a vatra je ubrzo ugašena, dok pojedini izvori navode da je požar izbio i u naselju Vrhovci.

Na jednom tržnom centru u Ljubljani vetar je odneo deo krova, u području Dolenjska je zbog grada veličine lešnika zaustavljen saobraćaj na autoputu, a u oblasti Gorenjska je pukla vodovodna cev, dok je oluja u večernjim satima stigla do oblasti oko reke Mure.

Bez struje su ostali stanovnici Ribnice, u regionu Dolenjska.

Slovenački meteorolozi za danas predviđaju temperature ispod trideset stepeni Celzijusovih, pošto su nevreme i pljuskovi ohladili vazduh u zemlji.

Slične temperature bi, prema prognozama, trebalo da budu do kraja iduće nedelje, a mestimične padavine i delomično nevreme se može očekivati već u utorak.

Oluja u Sloveniji izazvala je paniku i u Hrvatskoj, ali tamo nije došlo do većeg nevremena. Snažno nevreme je, medjutim, pogodilo Zagorje i Međimurje, pri čemu je u nekim delovima Zagorja padao grad veličine jajeta, a slabiji u blizini Čakovca, navodi hrvatski portal Index.hr.

Loše vreme koje je sinoć stiglo do Hrvatske je najviše osvežilo zapad zemlje, a u delu Gorskog kotara su temperature na nekim mestima pale ispod 20 stepeni Celzijusa.

Stotine građana Zagreba su svoja vozila parkirali u javne garaže, gde je parkiranje bilo besplatno, piše "Jutarnji list".

Nakon što su se garaže napunile, utočište za svoje automobile potražili su ispod mostova i nadvožnjaka, dok su ih drugi prekrivali ćebadima i kartonima.

U Zenici i Bihaću nevreme je lomilo drveće, a za kratko vreme palo je i puno kiše.
Iz ministarstva poljoprivrede RS apeluju da gradjani ozbiljno shvate upozorenje meteorologa, da bi moglo biti jakog vetra i kiše, naročito u zapadnim i severozapadnim delovima Srpske.

Savet poljoprivrednicima je da zaštite stoku i mehanizaciju. U slučaju potrebe, delovaće protivgradna zaštita.


Blic

Pogledajte još