Alarmantno: Nasilje u porodici u porastu

Za šest meseci ove godine u Srbiji je u porodičnom nasilju ubijeno 29 ljudi. Od toga 20 žena. Cele 2102. bilo je toliko ubistava u porodici. Te, 2012. godine, nasilje u porodici povećano je za 50 odsto. Tužilaštvima je podneto čak 331.336 prijava. Najviše krivičnih - 255.336. U toj godini, po raznim osnovama, osuđeno je svega 11.043 nasilnika, desetak procenata manje nego godinu dana ranije, iako je nasilja bilo mnogo više.

Koliko će ove godine iznositi ta crna brojka, rano je govoriti. Ali, sudeći po informacijama koje stižu sa terena, iz časa u čas, o raznim vidovima nasilja u porodici, prošlogodišnja crna statistika biće značajno nadmašena. Samo u petak, u toku prepodnevnih sati, stigle su tri vesti sa terena. One glase:

NIŠ - Policija je privela Đorđa K. (48) iz Niša zbog sumnje da je maltretirao ukućane i pretio im. Policija je kod osumnjičenog pronašla pištolj za čije držanje nije imao odobrenje nadležne uprave. Đorđe K. se sumnjiči da je izvršio krivično delo nasilje u porodici i delo nedozvoljene proizvodnje, držanja, nošenja i prometa oružja i eksplozivnih materija.

PANČEVO - Pripadnici kriminalističke policije PU u Pančevu lišili su slobode i zadržali Željka Ž. (30) iz Omoljice, zbog sumnje da je izvršio krivično delo nasilje u porodici. Osnovano se sumnja da je Željko Ž. upotrebom fizičke snage naneo teške telesne povrede nevenčanoj supruzi koja je hospitalizovana i nalazi se na lečenju u Beogradu u Urgentnom centru.

BAR - Crnogorska policija uhapsila je u Baru S. R. (32), koji je osumnjičen da je prebio svoju devojku D. R. i da joj je zapalio automobil. Uprava policije Crne Gore navela je da je S. R. u naselju Šušanj polomio kamenom zadnje staklo na „folksvagenu“, barskih registarskih oznaka, koji je bio parkiran u blizini kuće njegove devojke. Potom je benzinom polio zadnji deo vozila i zapalio ga. S. R. je zatim grubo vređao i fizički napao D. R. i udario je više puta pesnicama u glavu, zadavši joj lake telesne povrede.

U sva tri slučaja, kako je saopšteno, nasilnici će uz krivičnu prijavu biti privedeni istražnom sudiji. Nekima će, možda, biti određen pritvor, dok će drugi biti pušteni da se brane sa slobode i tako nastave sa svojim nasilničkim ponašanjem.

Zvanična statistika pokazuje da su žrtve porodičnog nasilja mahom pripadnice nežnijeg pola, koje u 75 odsto slučajeva zlostavljaju bivši i sadašnji partneri. Stručnjaci već godinama upozoravaju da je po učestalosti porodičnog nasilja naša zemlja na nezavidnom prvom mestu u regionu. Ipak, zasad se malo toga čini da bi se situacija promenila.

Vesna Stanojević, koordinatorka sigurnih kuća i direktorka Savetovališta protiv nasilja u porodici kaže da je glavni problem što nasilnici retko kada budu adekvatno kažnjeni.

Kada se dogode ovakvi slučajevi, policija privede nasilnika, ali on najčešće bude pušten da se brani sa slobode. A kada dođe do presude, kazne često budu preblage i neadekvatne počinjenom zločinu“, kaže Stanojević. „Država mora da se ozbiljnije pozabavi ovim problemom, jer osim povremenih vesti u medijima ništa se ne preduzima po ovom pitanju.

Nasilje u porodici dešava se gotovo svakodnevno, tokom svih godišnjih doba, a ne samo tokom žarkih letnjih meseci, kako tvrde pojedini stručnjaci. Da je tako, govore podaci: pet žena je ubijeno u januaru, pet u aprilu, dve u junu. Nijedno od ovih ubistava u porodici nije se moglo dovesti u vezu sa klimatskim faktorima.

Prema njenim rečima, preventivno može da se deluje samo ako se zna za problem, ali, nažalost, nasilje često ostaje skriveno. Zbog toga svako ko ima neku sumnju treba da slučaj prijavi, kako bi nadležne službe mogle da pravovremeno reaguju.

„Podsećam i da uvek postoji opcija odlaska u Sigurnu kuću. Žene koje trpe nasilje ili smatraju da su ugrožene mogu da se jave u ovu ustanovu i za to ne prolaze nikakvu posebnu proceduru“, poručuje Stanojević.

U proseku trećina ubistava u našoj zemlji dogodi se zbog patološke ljubomore, koja je i najčešći uzrok nasilja u porodici. Najviše slučajeva nasilja bude zabeleženo u Beogradu i Vojvodini.

Izvor: Novosti

Pogledajte još