BiH ponuđen ruski avion za gašenje požara kod Jablanice, zahvalili se (VIDEO)

Avion za gašenje požara tipa Berijev, koji se od pre nekoliko dana nalazi u Nišu, mogao bi da se koristiti za gašenje požara u BiH. Međutim, da bi Rusi priskočili vatrogascima Jablanice u pomoć, potreban je pre svega službeni zahtev neke od vlada, u ovom slučaju Veća ministara BiH", piše "Al Jazeera".

Požar koji već petnaestak dana nekontrolisano guta sve pred sobom na području Jablanice u Hercegovini proširio se na planinski masiv Čvrsnice i dalje prema Konjicu. U gašenju požara jedno vreme su pomagali hrvatski kanaderi, ali su se oni kasnije povukli.

Načelnik srpskog Sektora za vanredne situacije Predrag Marić potvrdio je da je ruski avion na raspolaganju i BiH i dodao kako "već sutra može da poleti prema Jablanici".

Za Berijev moraju da se pokriju troškovi goriva, aerodromskih taksi, smeštaj i ishrana za posadu. Takvi su uslovi i za nas“, objasnio je Marić, uz napomenu kako je ruska posada na raspolaganju svima i svako ih, uz spomenute naknade, može angažovati.

Na konstataciju kako požare u Hercegovini, osim vojnih helikoptera, gasi samo pet vatrogasaca i stotinak meštana, Marić je odgovorio kako je "svim službama u regiji potvrdio da je Berijev u Nišu do kraja septembra".

Navodno su se bosanske službe "uredno zahvalile" i najavile da će zvati u pomoć "ako im bude trebalo", piše portal "Klix.ba".

Avion Berijev Be-200 predstavlja jednu od najefikasnijih letelica za gašenje požara, može da ponese 12 tona vode, koliko i šest vojnih helikoptera koji se koriste za te namene.

Izvor: Klix.ba, Al Jazeera

Pogledajte još