Leskovac bez vode!

U selu Rudaru kod Leskovca došlo je do havarije na glavnom cevovodu koji od Fabrike vode za piće u Gorini vodi do grada.

Probleme sa vodosnabdevanjem sada ima čitav Leskovac i sela koja su priključena na gradski vodovod, a posebno je teška situacija u zgradama, gde su slavine potpuno suve.

Cisterna sa vodom dežura samo u Opštoj bolnici.

Ekipe vodovoda su na terenu, a direktor javnog preduzeća "Vodovod" Zoran Stojanović rekao je Fonetu da bi kvar trebalo da bude otklonjen u toku dana i da očekuje da Leskovac noćas dobije vodu.

Stojanović je rekao da će, posle otklanjanja kvara, biti potrebno deset sati da bi se cevi napunile vodom iz Vodosistema Barje.

On kaže da je u petak pukla vodovodna cev kod Rudara, ali da je bilo potrebno da se sistem isprazni da bi danas moglo da se radi na ovoj lokaciji.

Prema njegovim rečima, zbog snabdevanja grada vodom iz rezervoara na rudarskoj čuki, zatvorena je voda okolnim selima, ali i da vodu takođe nemaju oni koji žive na brdu Hisar i na višim spratovima zgrada u Leskovcu.

Stojanović kaže da je voda, koja u nižim delovima "curi" iz česme, ispravna za piće.

"Veći deo grada ima tu vodu koja curi iz česme i dovoljna je za piće, kuvanje i da se operu zubi. Naši sugrađani nemaju vodu za tuširanje, ali mi ih molimo za samo malo strpljenja, siguran sam da ćemo problem rešiti u toku noći", rekao je Stojanović.

Na pitanje šta se dešava sa gradskim bunarima za vodu, koji su korišćeni do pre dve godine i zašto se oni ne koriste kao alternativno snabdevanje Stojanović je rekao da je to nemoguće.

"Bunari nisu korišćeni dve godine i mi ne možemo da pustimo vodu iz njih u upotrebu sve dok ne obavimo detaljne pripremne mere i analize", rekao je Stojanović.

U gradu nije organizovano alternativno snabdevanje vodom, a Stojanović smatra da nema potrebe za cisternama na ulicama, jer vode ipak ima pomalo.

"Mi brinemo o snabdevanju vitalnih ustanova. I u bolnici se nalaze dve naše cisterne za vodu", rekao je on.

Građani se, na 32 stepena u hladu, snalaze kako mogu i umeju, uglavnom kupovinom flaširane vode za piće.

(Izvor: RTS)

Pogledajte još