Smene i postavljenja u MUP: Da li Dačić upravlja policijom?

„Ja sam ga postavio, ja ću i da ga smenim", rekao je odlučno premijer i ministar policije prilikom potpisivanja rešenja o smeni Bratislava Dikića sa čela Žandarmerije. Potom je izjavio kako Dikić i nije bio njegov kandidat za komandanta, već je imao druge "favorite". Tom logikom bi se moglo pretpostaviti da je alfa i omega srpske policije upravo njen direktor Milorad Veljović, ali da li je zaista tako?

Milorad Veljović postao je direktor policije 15. juna 2006. godine, odlukom Vlade Srbije. Mandat mu je istekao u junu 2011., kada postaje vršilac dužnosti direktora. Kada je Veljoviću istekao prvi mandat, Ivica Dačić je na njegovo mesto pokušao da progura svog kandidata, međutim, uticaj tadašnjeg predsednika Srbije Borisa Tadića je bio jači, te je Veljović ostao na čelu Direkcije policije kao v. d. U martu ove godine ponovo je izabran za direktora policije odlukom Vlade Srbije, a u javnosti se od tada otvoreno spekuliše da odnosi Dačića i Veljovića nisu najbolji, jer ga je na to mesto "izgurao", ovaj put, potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić. Sa druge strane, sam Dačić negira sukobe sa Vučićem, navodeći da njih dvojica zajedno rade na poslovima bezbednosti i policije.

Nakon Dikićeve smene sa čela Žandarmerije, koju je inicirao sam Veljović, Dikić na opšte iznenađenje postaje upravo njegov pomoćnik. Na čelo Žandarmerije dolazi dosadašnji zamenik komandanta Milenko Božović, iako se spekulisalo da će to biti Srđan Grekulović, koji važi za čoveka od poverenja direktora policije Veljovića. Božović je izabran na svega godinu dana, koliko bi trebalo da traje i reforma ove elitne jedinice, ali i celog MUP-a.

Dosad je imenovano devet načelnika Uprave kriminalističke policije (UKP) i Policijske uprave Beograda, ali sagovornici Danasa smatraju da to nije uvod u pravu reformu, već da su to samo "kozmetičke" promene kojima se rotiraju kadrovi unutar MUP-a.

Božo Prelević, nekadašnji koministar policije i savetnik ministra unutrašnjih poslova Dušana Mihajlovića zadužen za međunarodnu saradnju i reformu ministarstva, kaže za Danas da je strategija reformisanja MUP-a urađena 2000. godine, ali da gotovo ništa nije realizovano od planiranog.

Policijom treba da upravljaju visokoobrazovani kadrovi, a ne ljudi sa diplomama sumnjivih fakulteta, Odeljenje za suzbijanje narkotika UKP-a treba znatno da se ojača, jer Srbija "pliva" u drogi. Nema poznatijeg splava na kojem se ne konzumira. Sve je to bilo predviđeno donetom strategijom, a najvažnija stvar je bila uvođenje generalnog inspektorata koji bi bio ključ dekriminalizacije policije“, navodi Prelević. On dodaje da su snage onih koji bi da reformišu policiju neuporedivo slabije od onih koji ne bi da menjanju postojeće stanje.

Nema sumnje da unutar MUP-a ima više struja i da postoje sukobi, iako se o njima otvoreno ne govori. Na pojedina mesta imenuju se politički podobne "marionete", a policijom se upravlja centralizovano“, kaže Prelević. Na pitanje da li je centar upravljanja MUP-om vicepremijer Aleksandar Vučić, naš sagovornik kaže da ne zna, jer nije više u policiji.

Vučić je učinio dobar potez povukavši se sa čela Ministarstva odbrane. Možda je time nekom želeo da pošalje poruku, jer jedan čovek ne može sa uspehom da obavlja više funkcija“, smatra Prelević.

Šta će doneti započeta reforma MUP-a, videćemo u narednih godinu dana, koliko će ona da traje. U MUP-u je zaposleno oko 46.000 ljudi, a ono što je zasad izvesno jeste da će Sektor unutrašnje kontrole biti pojačan. Državni sekretar Vladimir Božović rekao je da bi ovaj sektor, koji broji oko 90 pripadnika, trebalo da ima oko 460 ljudi, "jer je sadašnji broj nedovoljan za borbu protiv korupcije". Biće i novih kadrovskih promena, ali na čelu MUP-a ostaje Ivica Dačić.

Međutim, njegovim radom nisu zadovoljni zaposleni u MUP-u. Više sindikata policije nedavno je zatražilo njegovu smenu navodeći da je obavljanje funkcije premijera i ministra policije za njega "prevelik zalogaj".

Do sada smo imali velikih problema da se sastanemo sa ministrom Dačićem i razgovaramo o temama koje nas muče. Njegovi saradnici nemaju autonomiju u radu i moć da odlučuju o bitnim stvarima i problemima na koje smo ukazivali. Za sve o čemu smo razgovarali odgovor je bio - videćemo sa ministrom ili čekamo ministra. Nažalost, do ministra se nije moglo stići zbog obaveza koje je imao u Vladi i pregovora o Kosovu i Metohiji“, istakao je predsednik Sindikata srpske policije Glišo Vidović, dodajući da je MUP-u potreban "čovek koji će biti oslobođen partijskih, aferaških i kriminogenih veza, profesionalac koji će se mirne savesti uhvatiti ukoštac sa kriminalom i korupcijom".

Ukoštac sa kriminalom i korupcijom, pak, najviše se uhvatio vicepremijer Aleksandar Vučić. Zato i ne čude navodi pojedinih u policiji da je upravo on taj koji "vuče konce" u MUP-u. Predsednik Nezavisnog policijskog sindikata Srbije (NPSS) Momčilo Vidojević ne negira takvu mogućnost.

Vučić se uhvatio ukoštac sa korupcijom, a borba protiv nje je nemoguća bez bliske saradnje sa policijom. Ili njenim upravljanjem. Lično, mislim da policijom trenutno ne rukovodi niko. Dačićev i Veljovićev sukob traje godinama i isključivo ima političku pozadinu, jer je Veljović bio blizak DSS-u, potom DS-u. Međutim, i nakon dolaska SNS-a na vlast, on ostaje na čelu Direkcije policije“, ističe Vidojević. Naš sagovornik kaže da je NPSS više puta tražio kako Dačićevu, tako i Veljovićevu smenu. Na pitanje šta očekuje od najavljene reforme policije, naš sagovornik kaže da bi voleo da bude optimističan, ali da prava reforma podrazumeva rezove, i da je nju želeo da sprovede samo pokojni premijer Zoran Đinđić.

Sve dok policija ne bude nezavisna od političkih struktura, neće moći da da svoj maksimum u interesu naših građana“, zaključuje Vidojević.

Bogoljub Milosavljević, profesor Pravnog fakulteta Univerziteta Union i nekadašnji profesor na Policijskoj akademiji, takođe smatra da je suštinska reforma policije izostala.

Reforma MUP-a se nije sprovodila planski, već je zavisila od politike, odnosno od onoga ko je na čelu ministarstva. Nekih promena je i bilo dok na mesto ministra policije nije došao Dragan Jočić, a onda se sa reformom stalo“, kaže Milosavljević.

Izvor: Danas

Pogledajte još