Na buvljaku kupio sat vredan millione

Slobodan Stančić (37) ovaj raritet je slučajno kupio na „najlon pijaci“, a sada pokušava da potvrdi svoje sumnje da je ovo lični Filipov sat – prvi koji se navija bez ključa i koji predstavlja revoluciju u časovničarstvu.

Ovaj sat ima izgraviran broj jedan na mehanizmu i na poklopcu. Sa prednje strane piše ‘Philippe watch’, dok sa zadnje postoji i ručno ispisano ime ‘Jean’, što pretpostavljam da je njegov lični potpis. Navija se na krunicu, a ne na ključ. Postoje i četiri žiga sa ispisanih 15 rubina. Ugravirana je i godina proizvodnje -1842, koja je, kako kaže istorija, prekretnica i predstavlja početak industrijske proizvodnje časovnika. Pretpostavljam da je Žan ovaj sat uradio kao prototip“, kaže Stančić.

Ovaj majstor za kamione već je poslao fotografije u Švajcarsku, u muzej „Patek Filip“ kako bi oni procenili da li je ovo njegov prvi časovnik.

Sat radi! Navija se svaki treći dan, na 60 sati. Istraživao sam mnogo i saznao da je Žan Adrijen Filip potpisao svega dva sata. Pretpostavljam da je ovo bio njegov lični časovnik“, kaže Slobodan i objašnjava ako je do njega došao.

Na buvljoj pijaci naši ljudi koji su vozili automobile švajcarskih tablica na najlonu pored gepeka imali su desetak satova. Kupio sam nekoliko iz gomile jer inače volim stare staove. Cenili su ga deset evra, ali su spustii na sedam“.

U švajcarskoj kompaniji za „Alo“ kažu da sat mora da otvori i proveri specijalista.

Dok čeka potrdu da li je sat autentičan, Slobodan ostaje, ocenjuje list, najnestrpljiviji čovek u Srbiji.

Izvor: Mondo

 

Pogledajte još