Osvežite se: Namirnice koje rashlađuju

Lubenica

Ništa nije tako osvežavajuće kao parče zrele rumene lubenice. Sastoji se uglavnom od vode, a jedno prosečno parče sadrži tek oko 50 kalorija, što znači da ona predstavlja odličnu užinu za one koji paze na svoju ishranu. Dobra je za srce, sadrži antioksidanse koji ljudski organizam štite od raka i pomaže pri smanjenju upale zglobova.

Krastavac

Još jedan odličan borac protiv paklenih vrućina je krastavac. Ne samo što pomaže pri rashlađivanju, pogotovo ako na njega dodate so ili biber, već krastavac hidrira organizam i eliminiše toksine. Osim toga, odličan je protiv mamurluka, pomaže pri varenju i sadrži sve potrebne vitamine.

Jogurt

Bez obzira na to kakvu vrstu jogurta volite, sigurno će vam pomoći ovog leta. Jogurt je zdrav, a u kombinaciji sa pravim voćkama može imati još jači efekat. S obzirom na to da industrijski voćni jogurti sadrže velike količine šećera, budite sam svoj majstor. U običan jogurt naseckajte komadiće svog omiljenog voća i sve to zasladite kašikom meda. Osveženje je zagarantovano, a i zdravlje će biti sačuvano.

Ledeni čaj

Hladna voda u većim količinama je obavezan deo leta tokom kojeg, putem znojenja, telo ostaje bez vode. Međutim, ledeni čaj, s druge strane, bogat je kofeinom i drugim važnim vitaminima, a pritom i osvežava organizam, stoga je idealno rešenje tokom vrelih letnjih dana za sve koji vole nešto slađe napitke.

Mešana salata

Najbolja stvar vezana za mešanu salatu je to što ona predstavlja pravi niskokalorični obrok, ali što je najbitnije, obrok koji osvežava. Domaća šopska i grčka salata nalaze se na meniju skoro svakog restorana, a bez imalo muke možete ih napraviti i kod kuće. Teška hrana učiniće da se osećate teško i naduto, a ništa bolje neće na vas uticati ni jela koja se jedu isključivo podgrejana. Stoga, smanjite sebi muke i uživajte u laganom i osvežavajućem obroku po vašoj želji.

(Izvor: U elementu via B92)

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.