Udruženje "Beli štap" pokrenulo akciju za kupovinu pasa vodiča za slepe i slabovide osobe

„Glavni zadatak ovih pasa je vođenje vlasnika kroz prostor i zaobilaženje prepreka koje mu stoje na putu, što je mnogo bolje i sigurnije nego kretanje samo uz pomoć belog štapa koji koriste slepe osobe“, izjavila je predsednica Udruženja slepih i slabovidih “Belištap”, Vesna Nestorović, povodom pokretanja kampanje koja je najavljena simboličnim zatamnjivanjem naslovnih strana brojnih medijskih portala koji su podržali akciju Udruženja.

Preduslov za život sa ovakvim psom jeste obavezna obuka slepe i slabovide osobe u samostalnom kretanju belim štapom koja podrazumeva savladavanje orjentacije na zatvorenom i otvorenom prostoru, jer, kako naglašava Vesna Nestorović, "Pas ne može da vas vodi kroz prostor, ako sami ne znate kuda idete, Vi psu dajete komande, a ne on Vama".

I ako u našoj zemlji živi više od 12 hiljada slepih i slabovidih osoba ,oni se ne sreću često na ulici .Mali broj slepih i slabovidih samostalno se kreće, jer osobe koje su obučene za samostalno kretanje pomoću tehnike belog štapa često od toga odustaju zbog osećaja straha i nesigurnosti na ulici. Tada njihovo kretanje zavisi pre svega od slobodnog vremena i dobre volje članova porodice i prijatelja, čak i kada su u pitanju aktivnosti kao što su odlazak kod lekara, u školu, na posao, u biblioteku itd.

Za razliku od belog štapa, obučen pas vodič pruža pouzdanu pomoć pri kretanju, a u većini zemalja predstavlja simbol samostalnosti slepih i slabovidih ljudi. Prednost samostalnog kretanja sa psom vodičem u odnosu na kretanje belim štapom se ogleda u tome što sa belim štapom slepa osoba traga za preprekama, a ne za prolazom kao što je slučaj sa psom.

Obučeni psi vodiči mogu da se nabave samo u inostranstvu .Cena ovakvog psa košta nekoliko hiljada evra, a u pojedinim slučajevima dostiže i cifru do 15 hiljada evra. Ako se ima u vidu da u Srbiji živi oko 12 hiljada slepih i slabovidih osoba, a da dresura pasa i besplatna dodela slepim i slabovidim osobama još nije regulisana sistemski,i da većina slepih i slabovidih osoba živi od socijalnih davanja, jasno je da najveći broj njih nema sredstava za kupovinu jednog ovakvog psa vodiča.

Izvor: Blic

Pogledajte još