Vulin:Ne prihvatamo obeležja Kosova

"Ili će OEBS biti statusno neutralan ili izbora neće biti", rekao je Vulin RTS-u i naveo da Priština već duže vreme pokazuje da je uplašena od mogućnosti da Srbi preuzmu sva prava koja su izborili briselskim sporazumom i već duže vreme se prikazuje kao najveći protivnik izlaska Srba na izbore.

"Da bi učestvovali na izborima, Srbi ne moraju da priznaju državu Kosovo i Srbi ne moraju da postanu državljani republike Kosovo. Sporazum je statusno neutralan i samo pod tim uslovima i bez ikakvih obeležja nepostojeće države, Srbi će prihvatiti biračke listiće", rekao je Vulin.

Predsednica kosovske Centralne izborne komisije Valjdete Daka tvrdi da će glasački listići za lokalne izbore 3. novembra "sigurno imati obeležja države Kosovo" i da će OEBS prikupljati glasove birača na severu pokrajine, gde Komisija nema pristup.

Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju će na izborima imati ulogu poštara tako što će fizički izvršiti neke od zadataka na izborima, rekla je Daka u intervjuu za Radio "Slobodna Evropa".

Ona je kazala kako će zbog nemogućnosti da kosovska izborna komisija ima pristupa na severu, OEBS imati ulogu posrednika.

"Na severu gde mi fizički ne možemo da budemo biće OEBS. Taj mandat ima na osnovu sporazuma i dogovora koji je postignut u Briselu. OEBS će biti tamo gde CIK fizički neće moći da bude prisutan, u najvećem broju slučajeva će igrati ulogu poštara, kao i kad je u pitanju glasanja van Kosova", rekla je Daka.

Izvor: b92

 

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.