Albansko selo Lazarat izvezlo marihuane za 4,5 milijarde evra

Ovo je pre nekoliko dana saopštio u Tirani Stefano Bastoni, direktor italijanske policijske avijacije na zajedničkoj pres konferenciji sa Hisni Burgajem, generalnim direktorom albanske policije.

Italijanska policijska avijacije je uključena u akciji otkrivanja parcela sa marihuanom na teritoriji Albanije.

Fotografisanje je potvrdilo da su realne procene da se u ovom selu proizvede 900 tona marihuane godišnje. Kilogram kanabis sative, kupljen na veliko u ovom selu košta prosečno oko 350 evra po kilogram.

Lica koji prodaju ovu drogu u selu dodaju dopunsku taksu, pa je narko- švercerima nude po 500 evra za kilogram.Velike grupe, koje, raspolažu čamcima i kamionima, švercuju drogu, najčešče morskim putevima, u Grčku i Italiji i tamo ona več dostiže cenu od oko 800 evra za kilogram.

Italijanske narko grupe je prerađuju u nelegalnim labaratorijama, posle čega ona dobija znatno višu cenu. U proseku marihuana u zapadnim zemljama na malo se prodaje po ceni od oko 5 evra za gram, što je 5.000 evra za kilogram.

Lazarat je selo u regionu Džirokastro na jugu Albanije i njenim stanovnicima je uzgajanje droge najvažnija aktivnost. Od ukupne sume biznisa sa marihuanom u selu ostaje blizu pola milijarde evra.

Izvor: novimagazin.rs

Pogledajte još