Vukić: Proverićemo sve u MUP-u, pa i Bjelića

Mediji za Stevana Bjelića navode da će uskoro biti smenjen.

"Sektor unutrašnje kontrole profesionalno radi svoj posao. Što se tiče smene načelnika Bjelića i ne samo njega, već svih rukovodilaca organizacionih jedinica u MUP-u, o tome će se raspravljati u narednom periodu. Neke promene su već počele", rekao je Vukić u intervjuu agenciji Beta.

Među razlozima za smenu Bjelić su, kako prenose mediji, i povećanje broja krivičnih dela u Beogradu, nepotizam, sumnjiv načina sticanja imovine.

U narednom periodu biće formirana komisija od predstavnika Direkcije policije, kabineta ministra i drugih organizacionih jedinica koja će kontrolisati rad načelnika, kazao je Vukić i dodao da će on lično sa kolegama iz Direkcije obići neke policijske uprave, među kojima i upravu Beogradu, da vidi koji su problemi u funkcionisanju.

"MUP je veliki sistem. Ogroman broj ljudi, to je živ organizam i promene se dešavaju svakodnevno na različitim nivoima, samo što se neke promene medijski proprate a neke ne", kazao je Vukić.

On je rekao da očekuje da će do kraja avgusta biti imenovan i načelnik policijske uprave Novi Sad. "Pretpostavljam da će do kraja ovog meseca biti imenovan novi načelnik Policijske uprave Novi Sad u dogovoru ministra (Ivice Dačiha) i direktora policije (Milorada Veljovića)".

Na pitanje kako je moguće da taj grad tri i po godine nema načelnika policijske uprave, Vukić je rekao da je u Novom Sadu situacija drugačija nego u Nišu, gde takođe dugo nije bilo načelnika policijske uprave.

"Postoji razlika između uprava u Novom Sadu i Nišu. U Nišu nije postojao ni zamenik načelnika, ni načelnici organizacionih jedinica. U Novom Sadu je situacija drugačija. U Novom Sadu postoji zamenik načelnika Policijske uprave koji obavlja poslove načelnika", rekao je Vukić.

On je ocenio da je situacija u Novom Sadu bezbedna i da je taj grad proglašen za jedan od najbezbednijih u Evropi.

Upitan kada će Novi Sad dobiti još 80 policajaca, koliko ih nedostaje u tom gradu, Vukić je rekao da MUP sprovodi kurseve za pojedine delove Srbija, kao što su Novi Pazar, Prijepolje, Beograd.

"Sproveli smo kurs za nove policajce za Policijsku upravu Novi Sad i na taj način ćemo jednim delom popuniti one policajce koji nedostaju Novom Sadu", kazao je Vukić.

Na pitanje šta misli o zahtevu nekih stranaka da se osnuje policijska uprava Vojvodine, Vukić je kazao da za tim nema potrebe.

"Mislim da za tim nema potrebe. Policijske uprave u Vojvodini funkcionišu kako treba sa manjim ili većim problemima koji ne ugrožavaju bezbednost građana"
, kazao je Vukić.

On je podsetio da je početkom godine razgovarao sa predsednikom Skupštine Vojvodine Ištvanom Pastorom o bezbednosnoj situaciji u Vojovodini, posebno o opštini Temerin gde je bilo etički motivisanih tuča.

"Na tom sastanku smo se dogovorili oko nekih mera u Temerinu. Uveli smo pojačane patrole u Temerinu i od tog trenutka nije zabeležen nijedan incident te vrste", kazao je vukić.

Komentarišući stanje u Žandarmeriji posle smene Bratislava Dikića i postavljenja Milenka Božovića za novog komandanta, Vukić je rekao da je stanje u toj jedinici redovno i da nikada nije ni bilo nikakvih problema.

Prema njegovim rečima, Sektor unutrašnje kontrole još nije završio izveštaj o navodno kriminalnim aktivnostima Žandarmerije u Nišu.

"Na kraju će Sektor unutrašnje kontrole predložiti određene mere koje treba da se sprovedu ili ne sprovedu protiv pripadnika Žandarmerije ali tek onda kada predmet bude završen, odnosno kada izveštaj bude kompletiran"
, kazao je Vukić.

Na pitanje dokle se stiglo u slučaju odbeglog narko bosa Darka Šarića, budući da su početkom godine premijer i prvi potpredsednik Vlade rekli da očekuju da će Šarić biti uhapšen u prvoj polovini ove godine, Vukić je rekao da MUP radi na tom slučaju.

"Takođe, nadamo se da ćemo vrlo brzo privesti pravdi ne samo Darka Šarića već i sve one koji su počinili bilo koje krivično delo na teritoriji Srbije. Mi se trudimo i u komunikaciji smo sa ostalim službama i kolegama iz regiona i Evrope", rekao je Vukić.

Ocenivši da je standard zaposlenih u MUP-u veoma nizak, Vukić je rekao da se ministar izborio da do kraja godine ostane socijalna pomoć od 10.000 dinara koju primaju pripadnici MUP-a.

"Nažalost, to je socijalna pomoć jer je standard zaposlenih veoma nizak u odnosu na posao koji obavljaju. Mi ćemo se truditi da tih 10.000 na neki način ugradimo u platu i tako poboljšamo socijalnih položaj zaposlenih u MUP"
, kazao je Vukić.

Izvor: Beta

Pogledajte još