BiH: Iznajmljuju decu da prose, za 20 KM po danu

Makarić je rekao da su prosjačenja uvek organizovana i da se deca nakon kratkog vremena šalju u drugi grad kako bi im se teže ušlo u trag.

Prosjačenje na javnom mestu regulisano je Zakonom o javnom redu i miru, prema kojem se tretira kao prekršaj, a ne kao krivično delo.

Za osobu koja prosi propisane su novčane kazne u iznosu od 200 do 800 KM za prosjaka. Kazna u visini od 400 do 1.200 KM predviđena je za
roditelja ili onoga ko prisiljava maloletnu ili duševno bolesnu osobu na prosjačenje.

"To su velike zakonske manjkavosti, jer mi imamo primer majke čije dete prosi i ona ima već 20.000 KM novčanih kazni koje nema i neće nikada platiti, niti je za nju predviđena zatvorska kazna ili nešto slično tome", rekao je za Dnevni avaz Makarić.

U toj prihvatnoj stanici smešteno je 24 dece koja su reakcijom građana i mobilnih timova centra za socijalni rad i centra javne bezbednosti, sklonjena sa centralnih banjalučkih ulica na kojima su danonoćno prosila.

U zakonodavstvu BiH i entitetima u toj zemlji (Republika Srpska i Federacija BiH) deca koja prose ne uživaju posebnu zaštitu.

U BiH deluje pet dnevnih centara koji se brinu o deci s ulice, kojih se procenjuje da ima oko 5.000. Reč je o dobrovoljnim centrima koji uključuju edukativne i kreativne sadržaje.

Novac koje dete dobije na ulici, nikada ne sme potrošiti. Prema ranijim analizama i procenama, jedno dete može mesečno prosečno da isprosi oko 5.000 KM.

Za roditelja koji dete primorava na prošenje, više puta i nakon niza prekršajnih kazni koje mu budu izrečene, predviđeno je oduzimanje roditeljskih prava, što je dugotrajna procedura koja se ređe ostvaruje u praksi.

Izvor: Beta

Pogledajte još