Na jesen obnova kuće Gavrila Principa?

Principovi rođaci kažu da uspravljanje tog spomenika predstavlja postavljanje kamena temeljca za buduće naraštaje, koji tu treba da nađu svoje utočište, piše banjallučki "Glas Srpske".

Inicijativa za obnovu Principove kuće stigla je iz Novog Sada, od ljudi koji su nekada živeli u Grahovu, a procenjuje se da bi radovi mogli da koštaju oko 30.000 konvertibilnih maraka.

Načelnik Grahova Uroš Makić kaže da je deo novca prikupljen. Jedan od onih koji s nestrpljenjem čekaju da počnu radovi je i Gavrilo Mile Princip, rođak slavnog imenjaka.

Sarajevo, Beč i "ostatak Evrope" pripremaju se da naredne godine obeleže stogodišnjicu sarajevskgo atentata.

Gavrilovih stopa već odavno nema u sarajevskom asfaltu kraj mosta na Miljacki gde je atentat izveden, a istoričari i političari i dalje vode "večnu" raspravu: jesu li članovi "Mlade Bosne" bili heroji ili teroristi?

"Znaš kako, ja se ravnam prema onome što su nas učili u školi i kako nam je u čitankama pisalo: Mlada Bosna je bila revolucionarna organizacija bosanske mladeži, čiji su članovi bili i Srbi i Muslimani i Hrvati. Bilo i mlađih, bilo i starijih... Nekada su bili i sportski klubovi kod nas koji su nosili ime Mlada Bosna, pa se onda iz nekih razloga to počelo menjati, kako su se vlasti smjenjivale"
izjavio je za nedeljnik "Slobodna Bosna" Gavrilo Princip (61), imenjak i potomak slavnog Principa.

Gavrilo Treći sada živi u Istočnom Sarajevu, a poznat je po nadimku Bato.


B92

Pogledajte još