Zašto je orgazam dobar za mozak?

Ova saznanja daju potpuno novi smisao reči "mozgalica". Orgazam za mozak predstavlja mnogo bolju vežbu od rešavanja ukrštenica ili sudoku.

Osećaj koji preplavi mozak tokom orgazma mnogo je intenzivniji od bilo koje druge vežbe. Ukrštenice aktiviraju lokalizovane delove mozga tvrdi neuronaučnik profesor Beri Komisaruk.

Ovaj akademik prvi je objavio naučne dokaze o delovima mozga koju učestvuju u orgazmu kod žena još pre nekoliko decenija i upravo on je dokazao da orgazam može da blokira bol.

"Tokom orgazma, vidi se veliki priliv krvi u mozak. Moje mišljenje je da to ne može biti loše. Krv dovodi kiseonik i hrani mozak" rekao je Komisaruk.

Svoja istraživanja započeo je davno na pacovima a na žene je prešao 1980. godine. I dalje veruje da ima mnogo toga da se nauči u ovoj oblasti.

"Mi ne znamo ništa o zadovoljstvu. A važno je znati kako ga mozak stvara. Koji deo mozga stvara tako intenzivno zadovoljstvo i da li ga možemo koristiti na neki drugi način?" pitanja su na koja će Komisaruk pokušati da da odgovor u narednom periodu.


B92

Pogledajte još