Upoznajte Srpkinje koje žele kartu za Mars u jednom smeru (VIDEO)

Za ekspediciju neprofitne holandske organizacije “Mars One“ koja planira da na crvenoj planeti napravi stalnu naseobinu, pored 30.000 Amerikanaca prijavili su se i državljani Srbije, Makedonije , Hrvatske, Crne Gore i Slovenije, a među njima su i Ljubinka i Dajana.

"Želim da budem fusnota u ljudskoj istoriji"

(old_image)

Ljubinka za sebe kaže da je "iskrena, vredna i da dobro radi pod pritiskom". Diplomirala je geološki inženjering, imam dve master diplome, jednu iz geografije sa Hanter koledža u Njujorku i jednu iz dizajna enterijera sa Univerziteta u Firenci. Ona navodi i da je veliki obožavalac naučne fantastike kao i da "iskreno veruje da nismo sami u univeruzumu"


"Prvo sam htela da putujem kroz vreme, vratim se u prošlost i posetim Van Goga kako bih mu rekla da će biti dobro. Ali, pošto to ne mogu da uradim, odlazak na Mars je druga najbolja opcija. Glavni razlog zašto želim da idem na Mars je želja da budem deo avanture koja prevazilazi moju maštu. Želim da poklonim svoje emocionalno iskustvo, svoje telo, znanje i obrazovanje za jedan vredan cilj"
, kaže Ljubinka u svom video predstavljanju i nastavlja:

"Ovo je put kojim će da ide čovečanstvo. Volela bih i da pozovem Vila Smita da pođe sa mnom, jer bih se uz njega osećala mnogo bezbednije. Osim toga, ovo će biti moja čarobna dijeta, jer ću tamo biti mnogo lakša. Želim da budem makar fusnota u ljudskoj istoriji. Srećno svima! Bog vam pomogao!"

Pogledajte njenu video prijavu:

"Želim da budem prvo ljudsko biće koje je zakoračilo na Crvenu planetu"

(old_image)

Dvadesetogodišnja Dajana se predstavila kao “plavooki stanovnik Zemlje” i studentkinja astronomije sa astrofizikom. kaže da je od malena volela da posmatra Mesec i zvezde, a kasnije i da što više saznajemo kosmosu. Sebe smatra neobičnom osobom.

"Zdravo, Zemljo, ja sam Dajana i spremna sam da osvojim kartu za Mars u jednom pravcu. Zašto bih volela da odem na Mars? U nekim od mojih najranijih sećanja, podizala sam glavu i satima gledala u noćno nebo. Zaljubila sam se u svemir još kao dete, a ta ljubav i dalje raste svakog dana. Želim da budem prvo ljudsko biće koje je zakoračilo na Crvenu planetu. Želim da pomerim granice mogućeg i da trajno pomognem čovečanstvu"
, predstavila se Dajana.

Ona za sebe još kaže i da je savršen kandidat za put na Mars je čini "strast za slobodom i opsesivna želja da sazna šta postoji na drugim planetama i u svemiru".

"Tu su i moja jedinstvenost, ambicioznost, radoznalost, kao i spremnost da rizikujem i žrtvujem se. Nadam se da će mi se san ostvariti",
kaže ona.

Ovo je Dajanina video prijava:

"Hteo bih da znam kako kosmos funkcioniše"

(old_image)

Među potencijalnim stanovnicima Marsa je i Miloš (28) iz Crne Gore kom je, kako kaže, najveća strast u životu da "spoznaje način funkcionisanja stvari", bilo da se radi o mašinama, planetama, ljudskom telu, umu, društvu, prirodnim silama.

"Nemam sve odgovore, i verovatno ih nikad neću imati, ali me to ne sprečava da pitam. Police su mi prepune kosmološke literature i sociološke satire. Moji bogovi su Galilej, Kopernik, Njutn i Ajnštajn, a uzori su mi Daglas Adams i Džordž Karlin."


Miloševa video prijava:

Imena potencijalnih kandidata do kraja godine
Ove dve kandidatkinje biće u izboru za grupu od 40 potencijalnih astronauta, čija bi imena trebalo da budu poznata do kraja ove godine. Prema prvim planovima, samo četvoro od njih će 2023. biti poslato na put u jednom smeru ka Crvenoj planeti. Američka medijska kuća CNN podseća da su brojni stručnjaci pod znak pitanja stavili praktičnu i finansijsku izvodljivost ove misije. To, međutim, nije sprečilo zainteresovane da se masovno prijavljuju za ekspediciju, koja bi prema preliminarnim procenama koštala šest milijardi dolara. Organizatori se nadaju da će sredstva skupiti preko sponzora i prodavanjem prava na emitovanje projekta kolonizacije Marsa medijskim kompanijama, uključujući i rialiti šou. Pre polaska astronauti bi prošli osmogodišnju obuku, uključujući savladavanje medicine i brojnih veština preživljavanja.

Blic

Pogledajte još